Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

17 oktober, 2013

Säsongens första omfattande snöfall

Rejält kall luft är på väg söderut över landet. Under dagen har det snöat på sina håll i framför allt Västerbotten och Ångermanland, men även ner över Dalarna. Nu i ikväll och i natt väntas säsongens första snö falla på många håll i stora delar av Svealand och vi har ett antal varningar utfärdade, se länk. Tidigt imorgon kanske även nordöstra Götaland kan få se en eller annan blöt snöflinga.  Det förväntade snöfallet hänger samman med ett lågtryck som under fördjupning ska dra österut mot Finland. Jag tänkte försöka ge en lite djupare bild av läget. Läs hela inlägget: 

 Historien kring det aktuella väderläget med den kalla nordvästlig luftströmmen ner över norra Sverige kan ni delvis läsa om i ett tidigare blogginlägg där jag beskriver högtrycksblockeringen som nu förskjutits västerut på Atlanten.

Väldigt kall luft

Intressant i den aktuella lågtrycksutvecklingen är att det ursprungligen är två olika fronter inblandade. Dels en frontzon som skiljer den relativt varma luften nere på kontinenten från den kyligare polarluften längre norrut. Dels finns ytterligare en frontzon över södra Norrland som markerar gränsen till den allra kallaste luftmassan med arktiskt ursprung som nu börjat leta sig ner över norra Skandinavien. De två olika fronterna och dess tillhörande jetströmmar syns tydligt i analyskartorna från torsdag 00z nedan.

En analys av den geopotentiella höjden och vindarna på 300 hpa tisdag klockan 02. Notera de två jetströmmarna. Den ena ligger sydligt ner över kontinenten och hänger samman med gränsen till den varma luften över Sydeuropa. Den andra finns över södra Norrland och markerar gränsen till den riktigt kalla luften som svept ner från Arktis.

Figur 1. En analys av den geopotentiella höjden och vindarna på 300 hpa tisdag klockan 02. Notera de två jetströmmarna. Den ena ligger sydligt ner över kontinenten och hänger samman med gränsen till den varma luften över Sydeuropa. Den andra finns över södra Norrland och markerar gränsen till den riktigt kalla luften som svept ner från Arktis. I kunskapsbanken kan du läsa mer om jetströmmar och hur den horisontella temperaturgradienten hänger samman med vindens förändringar med höjden.

 

Analys av geopotentiella höjden och temperaturen på 500 hpa. Notera köldpolen som ligger strax norr om Skandinavien. Efterhand snurras en del av denna ner mot norra Sverige. Notera också högtrycksblockeringen med den varma luften som finns upp över Grönland.

Analys av geopotentiella höjden och temperaturen på 500 hPa. Notera köldpolen som ligger strax norr om Skandinavien. Efterhand snurras en del av den allra kallaste luften ner mot norra Sverige. Notera också högtrycksblockeringen med den varma luften som finns upp över Grönland och den nordvästliga luftström som det medför ner över Sverige.

 

Utvecklingen framöver

Ett gammalt lågtryck som tidigare har bildats på den sydliga frontzonen har idag letat sig in västerifrån mot södra Skandinavien. Samtidigt finns ett par mindre lågtryck på den nordliga frontzonen. Just nu håller de två fronterna på att gå ihop, temperaturgradienten skärps ikväll över Svealand och vi får efterhand ett enda omfattande lågtryck som under fördjupning rör sig bort mot Finland. I samband med detta intensifieras nu ett nederbördsområde över Svealand och Gästrikland.

Ett tvärsnitt genom fronten

Prognoserna antyder att en väldigt skarp gräns är att vänta mellan den kalla luftmassan över Norrland och den betydligt mildare luften i söder. Det betyder också att den geografiska gränsen mellan snö och regn ikväll väntas bli skarp och när lågtrycket drar bort och den kalla luften strömmar söderut kommer temperaturen troligen att sjunka snabbt. I figur 3 nedan syns den förväntade placeringen på fronten vid marken ikväll klockan 23. I figur 4 syns en ett vertikalt tvärsnitt som visar  de prognostiserade temperaturvariationerna från Linköping till Sundsvall vid samma tidpunkt. I bilden lutar fronten ganska brant. Linjen som markerar gränsen för noll grader går från att ligga i backen till att ligga på 850-hPa (ca 1500 m) på väldigt kort sträcka. Om den prognosen stämmer kommer gränsen mellan regn och snö troligen att bli väldigt skarp under kvällen. För den senaste och mest uppdaterade prognosen rekommenderas meteorologens kommentar

En prognoskarta för ikväll klocka 23 med fronten vid marken markerad (fronterna läggs alltid på den varma sidan av temperaturgradienten). Den röda linjen markerar sträckan för det vertikala tvärsnitt som ses i figuren nedan.

En prognoskarta för ikväll klocka 23 med fronten vid marken markerad (fronterna läggs alltid på den varma sidan av temperaturgradienten). Notera den markanta vindvridningen i samband med fronten. Den röda linjen markerar sträckan för det vertikala tvärsnitt som ses i figuren nedan.

  

En prognos för temperaturvariationerna i ett tvärsnitt från Linköping till Sundsvall (röda linjen ovan). Linjen för noll grader är cyanfärgad. Fronten vid marken verkar ligga någonstans kring 59,5 N (den varma sidan av gradienten). Söder om fronten är temperaturen närmast marken 6-7 plusgrader. När man går norrut, norr om fronten, så sjunker temperaturen snabbt till omkring noll grader.

Figur 4. En prognos för temperaturvariationerna i ett tvärsnitt från Linköping till Sundsvall (röda linjen i figur 3 ovan). Linjen för noll grader är cyanfärgad. Fronten vid marken verkar ligga någonstans kring 59,5 N (den varma sidan av gradienten). Söder om fronten är temperaturen närmast marken 6-7 plusgrader. När man går norrut, norr om fronten, så sjunker temperaturen snabbt till omkring noll grader.

Fram på dagen imorgon har lågtrycket dragit bort mot Finska viken och bortsett från snöbyar i fjällen väntas uppehållsväder, sol, men kyligt i så gott som hela landet. Den för årstiden kalla luften fortsätter att täcka Sverige under helgen och på söndag kommer ett nytt nederbördsområde in över Götaland från sydväst. Även denna gång kan det bli inslag av snö, kanske så långt söderut som i inre Småland.