Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

11 oktober, 2013

Väderomslag

I förra veckan skrev jag ett blogginlägg om väderutsikterna kring Birgittadagen den 7:e oktober. Nu kan vi konstatera att vi faktiskt fick brittsommarliknande temperaturer på flera håll i landet. Ingen station noterade över 20 grader, men med 19,5 grader både i söndags och i måndags så var Oskarshamn åtminstone ganska nära. Nu har vi fått in lite kyligare luft och i mitten av nästa vecka ser ganska kall luft ut att strömma ner över en stor del av landet. Läs hela inlägget: 

Blockeringsläge

Just nu håller ett lågtrycksområde på att gräva ner sig och snörpas av över den västra delen av kontinenten, ner mot Tyskland och Frankrike. Samtidigt har ett mäktigt högtrycksområde växt upp på Norska havet och in över mellersta Skandinavien.  Det innebär att vi får ett så kallat blockerat strömningsmönster med varm luft och högtryck norr om en lågtrycksbubbla med kyligare luft, se figur 1. Läs mer om blockeringar här.

En prognoskarta för lördag som visar den geopotentiella höjden av 500 hpa-ytan samt temperaturen på 850 hpa. Notera den avsnörpta lågtryckssnurran med centrum över Frankrike samt högtrycket med centrum på Norska havet, tillsammans utgör de ett typexempel på en så kallad high-over-low-blockering.

En prognoskarta för lördag som visar den geopotentiella höjden av 500 hpa-ytan samt temperaturen på 850 hpa. Notera den avsnörpta lågtryckssnurran med centrum över Frankrike samt högtrycket med centrum på Norska havet, tillsammans utgör de ett typexempel på en så kallad "high-over-low-blockering". Notera också den meriodionala lufttransporten som för varm luft upp mot södra Grönland. Det är också typiskt för denna vädertyp. (Luftströmmarna följer i huvudsak isolinjerna för den geopotentiella höjden, läs mer om varför i kunskapsbanken (http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/fran-buys-ballots-regel-till-den-geostrofiska-vindlagen-1.5350))

Under veckoslutet sträcker sig högtrycksryggen med en relativt varm luftmassa in över Sverige och på de flesta håll i landet kan man se fram emot en övervägande solig helg med temperaturer omkring 10 grader, i Götaland lokalt kanske upp mot 15.

En liten försmak av vintern

I nästa vecka förskjuts tyngdpunkten på högtrycket väster om Skandinavien och på tisdag och onsdag är det upplagt för kyliga nordvästvindar att svepa ner över en stor del av landet. I Norrland ser man ut att få en liten försmak av vintern med många minusgrader nattetid och bara enstaka plusgrader dagtid. Längre söderut gör den kyliga luften troligen bara ett tillfälligt besök innan syd- och sydvästvindar för in lite mildare luft igen famåt torsdag och fredag.

Inte riktigt som i USA

Nyss hade vi brittsommar och en vecka senare väntas nu alltså kyliga nordvästvindar. Våra snabba växlingar kan ibland tyckas dramatiska, men ännu mer dramatiska kan väderomslagen vara på andra sidan Atlanten.

I Nordamerika ger den stora sammanhängande landmassan ett kontinentalt klimat och de centrala delarna kan få del av såväl väldigt varma luftmassor från sydliga breddgrader som väldigt kalla luftmassor med ursprung på nordliga breddgradder. Det ger förutsättningar för temperatursvängningar utöver det vanliga.

Från snöoväder till sommarvärme på några få dagar

Den gångna helgen (5-6:e) drog vinterkall luft från Kanada ner över USA:s delstater South Dakota och Wyoming som drabbades av ett ordentligt snöoväder, enligt NOAA ett av de värsta någonsin i området. I Rapid city uppmättes under helgen ett maximalt snödjup på 59 cm vilket är det största uppmätta snödjupet där någonsin i oktober, se länk. Snöovädret kan tyckas spektakulärt, men ännu mer spektakulärt blir det förmodligen om man tittar på de temperaturer som just nu är aktuella i USA. Bara ett fåtal dagar efter det historiska snöovädret har Rapid city nämligen återigen rapporterat sommartemperaturer. I tisdags, den 8:e oktober, noterades till exempel 20 grader vid flygplatsen i Rapid city. Där kan man verkligen säga att det svänger om vädret!

Figur 2 nedan visar lågtrycket som tillsammans med ett högtryck över nordvästra USA och södra Kanada fick vintrigt kall luft att svepa söderut och ge snöoväder till bland annat Rapid city 4-5:e oktober. Figur 2 ska jämföras med figur 3 som visar väderläget den 8:e oktbober, bara 3-4 dagar efter snöovädret. I delstaten South Dakota där Rapid city ligger har den vintriga luftmassan föbytts mot en luftmassa som på 850 hpa är ca 20 grader varm, något som med svenska mått är extremt varmt även mitt i sommaren.

En bild som visar tryckbilden över USA i fredags kväll.

Figur 2. Tryckbild och temperatur på 850 hpa-ytan över USA i fredags kväll. Notera lågtrycket och den stora temperaturskillnad som råder mellan luften som strömmar upp framför lågtrycket och luften bakom lågtrycket. Bakom lågtrycket rådde snöoväder, samtidigt i varmsektorn framför lågtrycket observerades under fredagseftermiddagen flera tornados i Nebraska, Iowa, South Dakota, Wisconsin och Tennessee.

 

En bild som visar tryckbilden över USA i tisdags mitt på dagen.

Figur 3. Efter snöovädret har väldigt varm luft strömmat upp över delstaterna Nebraska och South dakota.