Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

9 oktober, 2013

Sena gubbar

De flesta har nog känslan av att den nyss gångna september var en varm månad. Men att man skulle kunna få sig en egenodlad jordgubbe så långt norrut som i Luleå hade nog inte många kunnat föreställa sig så här års.

Jordgubbar från en trädgård i Luleå, 5 oktober 2013. Foto: Sivert Mässing

 

Att september var varmare än normalt över framförallt landets norra halva bekräftas av nedanstående bild.

Temperaturavvikelse från det normala för september månad 2013

Kallax flygplats, utanför Luleå, hade inte en enda frostnatt under hela månaden, vilket bara har inträffat vid 5 tidigare tillfällen sedan 1961. Det var även den näst varmaste septembermånaden sedan mätningarna startade på flygplatsen 1944. Den varma septembermånaden medförde även att höstens ankomst blev upp till en månad försenad i delar av Lappland. För Luleås del var hösten ca 2 veckor försenad när den till slut ankom den 22 september.  Vi avslutar med en vacker höstbild från Råne älv i Norrbotten.

Råne älv, 8 oktober 2013. Foto: Sivert Mässing