Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

25 september, 2013

Nordanvind och kalluft

De senaste 10 dagarna har det mesta i våra prognoser kretsat kring en envis frontzon över mellersta och norra Norrland som gett dessa delar av landet rejält med regn. Mer om detta kan man läsa i Sverkers inlägg som publicerades häromdagen.

Det som hänt under de senaste två dygnen är att ett lågtryck över västra Ryssland har fördjupats och medfört en ökad nordlig strömning över Sverige vilket pressade ner ovan nämnda frontzon söderut och bakom gavs det då plats för kall höjdluft att strömma ner över landet norrifrån med friska eller till och med hårda nord- och nordostvindar.

 

Karta som visar marktrycket klockan 11 idag, den 25 september. Vi ser lågtrycket in över Ryssland och pilarna visar vindriktningen.

 

Ni som minns ett tidigare inlägg jag skrivit om snökanoner vet vad som händer när kall luft strömmar ut över ett, relativt, varmt hav. Det bildas regnskurar eller vid låga temperaturer, snöbyar.

Vattentemperaturerna i Bottenhavet och i Östersjön ligger på 12-16 grader och som man kan se på bilden här under så är lufttemperaturen i 850hPa-nivån (ca 1500 meters höjd) från -1 grad söder om Gotland till -7 grader längst upp i Bottenviken.

Karta som visar temperaturen på 850hPa-nivån (ca 1500 meters höjd) klockan 11 idag, den 25 september. Jag har med blå streck markerat de olika gränserna.

 

Det är alltså en temperaturskillnad på i storleksordningen 15-20 grader vilket är mer än tillräckligt för att generera skurar. Hur blev det då? Satellit- och radarbilderna nedan avslöjar svaret!

Satellitbild från strax efter klockan 11 idag, den 25 september. Tagen från en polär satellit.

 

Radarbild från klockan 11:05 idag, den 25 september.