Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

20 september, 2013

Summering av regnovädret i mellersta Norrland

Det mycket envisa och kraftiga regnet över Medelpad, Ångermanland, östra Jämtland och sydligaste Lappland har nu börjat klinga av. I stället är det Lapplandsfjällen som ligger i centrum av det kraftigaste regnområdet, men det blir troligen inte fullt så stora mängder som de föregående dagarna.

Hur står sig det här regnvädret i ett historisk perspektiv?

En del stationer kan uppvisa imponerande mängder för perioden 17-19 september. Västmarkum (Ångermanland) och Kittelfjäll (Lappland) fick då 138 mm och Avasjö-Borgafjäll (Lappland) 130 mm.

Det har rört sig om ihållande och långvarigt regn och inte kortvariga störstskurar. I Västmarkum var den högsta intensiteten 6,9 mm under en timme mellan klockan 10 och 11 i onsdags. Det är en rätt måttlig intensitet jämfört med en häftig åskskur.

Än så länge räcker inte de här mängderna till för nya månadsrekord för september. De första veckorna var alltför torra, och det krävs ytterligare regn under slutet av september för att rekordtabellerna ska behöva skrivas om.

Vi behöver inte gå mer än två år tillbaka för att hitta en annan septembermånad med ovanligt mycket regn i Norrland. Den 7 september 2011 fick Torrböle i nordligaste Ångermanland 82 mm och den 22 september föll 64 mm i Klöverträsk i Norrbotten. För norra Norrlands del är också 2011 den allra blötaste septembermånad vi känner.

I de områden som drabbats värst i år är de flesta rekorden från september 1937, 1983, 1984 eller 2001.