Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

19 september, 2013

Lokal höst på Sydsvenska höglandet före stora delar av norra Norrland?

Det kan förefalla märkligt men vid Tomtabacken i Småland samt Rångedala i Västergötland har det nu varit hösttemperaturer tre dygn i följd sedan i måndags den 16. Samtidigt var det under måndagsdygnet sommartemperaturer vid bland annat vår nordligaste väderstation Naimakka samt under onsdagsdygnet Hemavan, båda i Lappland. Därmed finns det nu en fullt realistisk möjlighet att två stationer på Sydsvenska höglandet får meteorologisk höst före stora delar av norra Norrland. För att meteorologisk höst skall anses råda krävs att dygnsmedeltemperaturen är under 10,0°C minst fem dygn i följd. Hur långt hösten har kommit kan man se på årstidskartan.

Hur pass vanligt det är att hösten anländer till delar av Sydsverige före stora delar av Norrland finns ingen statistik på då den är svår att få fram. Men det borde vara rätt ovanligt. I det här fallet så bör det även påpekas att både Rångedala och Tomtabacken hör till Götalands högsta partier (≥ 300 m öh). Så de delar av Götaland som eventuellt får meteorologisk höst är de mest höglänta delarna. Där kommer hösten i så fall att vara ett par dagar tidigare jämfört med normaldatumet 1961-1990 som är omkring den 20 september. I februari i år inträffade det märkliga att våren först anlände till ett par stationer i södra Norrland medan det då fortfarande var vinter i södra Sverige.

 

Anledningen till att det är så pass varmt just i norra Norrland är ett högtryck över Ryssland som drar upp varmluft med sydostliga vindar. Den här vädertypen ser ut att bestå i norr fram till på fredag innan kyligare luft drar in där. Och i norra Norrland kan sen den första snön falla i början av nästa vecka enligt den senaste prognosen och i fjällen minusgrader även dagtid…