Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

16 september, 2013

Djupt lågtryck och höstrusk

Vi är i mitten av september, om en knapp vecka (22:a september) är det höstdagjämning och dagarna blir nu snabbt kortare. På mellanbreddgraderna skärps temperaturkontrasterna och ger en grogrund för kraftiga lågtrycksutvecklingar. I en skarp gränszon mellan varm tropikluft och kall polarluft utvecklades under söndagen ett djupt lågtryck kring Island. Det ger för närvarande ordentligt höstrusk hos oss i Sverige, men ännu värre har det förmodligen varit på Island.

Snöfall och storm på Island

På baksidan av det djupa lågtrycket har kall polarluft strömmat söderut med kraftiga vindar. Under söndagseftermiddagen observerades nordvästlig storm i medelvind på Island och från öns inre delar rapporterades om kraftigt snöfall!

En satellitbild från igår klockan 17 som visar det djupa lågtrycket sydost om Island. Bakom lågtrycket sveper kraftiga nordvästvindar ner instabil polarluft mot Storbritannien vilket syns på de konvektiva molnen som utgör den prickiga delen av satellitbilden.

En satellitbild från igår klockan 17 som visar det djupa lågtrycket sydost om Island. Bakom lågtrycket sveper kraftiga nordvästvindar ner instabil polarluft mot Storbritannien vilket syns på de konvektiva molnen som utgör den prickiga delen av satellitbilden.

Risk för rikliga regnmängder i södra Norrland

Hos oss i Sverige väntas för närvarande inga snöstormar, men väl rikliga regnmängder. En front har under natten rört sig norrut över landet. Den stannar nu upp över södra Norrland och de närmaste dagarna kommer flera nya impulser med regn att ta sig in från sydost och beröra delar av Svealand och södra Norrland. Från och till väntas regn i detta område under större delen av veckan.

Regnet utvecklas i gränsen till en kil med ganska varm och fuktig luft vilket ger potential för intensivt regn. Prognoserna antyder stora totala regnmängder i framför allt södra Norrland, Västerbotten och södra Lappland, se kartan nedan. Den exakta placeringen på de kraftigase stråken med regn är dock fortfarande ganska osäker, följ prognosläget här. Eventuellt kan det bli aktuellt med regnvarningar, följ varningsläget här.

En prognos över totala regnmängder tisdag-lördag. Som vanligt råder det vissa osäkerheter kring de exakta mängderna och den exakta placeringen av de kraftigaste stråken med regn. Det mesta av vårt material, bland annat ensembleprognoserna, antyder dock att södra Norrland, södra Lappland och Västerbotten kommer få stora regnmängder de närmaste dagarna. På en översiktlig skala är kartan ovan en god representant för prognosen för de kommande dagarna.

En prognos över totala regnmängder tisdag-lördag. Som vanligt råder det vissa osäkerheter kring de exakta mängderna och den exakta placeringen av de kraftigaste stråken med regn. Det mesta av vårt material, bland annat ensembleprognoserna, antyder dock att södra Norrland, södra Lappland och Västerbotten kommer få stora regnmängder de närmaste dagarna. På en översiktlig skala är kartan ovan en god representant för prognosen för de kommande dagarna.