Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

13 september, 2013

Presumtivt farlig Ingrid på gång

Bildningen av tropiska cykloner på Atlanten fortsätter och senare under fredagen väntas säsongens nionde namngivna storm, Ingrid dyka upp i sydvästra delen av Mexikanska Golfen nära Mexikos ostkust. Oavsett om den når stormstyrka eller inte, så är den förmenta Ingrid potentiellt livsfarlig då ymnigt regn väntas under de kommande dygnen.  Regnet förstärks även orografiskt över Mexikos bergiga terräng och enligt NHC kan det lokalt falla uppemot 650 mm regn. Så stora regnmängder ger upphov till farliga översvämningar och jordskred. Följ den förmodade Ingrid här.

Dubbelt trubbel för Mexiko

Mexiko har inte bara den presumtiva ”Ingrid” att bekymra sig för ty på på östra Stilla havet nära Mexikos västkust finns ett annat tropiskt lågtryck som enligt NHC har en hög sannolikhet att utvecklas till den tropiska stormen Manuel under de kommande dagarna. Tillsammans med den förmodade Ingrid kan det bli extra besvärligt för Mexikos södra delar.

 

Även detta lågtryck följs av NHC, klicka här.

 

Ingrid1

Prognoserad bana för den troliga Ingrid. Källa: NHC/NOAA. Till vänster om den prognoserade banan syns ett annat lågtryck som enligt NHC har en hög sannolikhet att utvecklas till den tropiska stormen Manuel inom de närmaste dygnen. Klicka på bilden för att förstora den.

 

Allt svagare Humberto i östra Atlanten

Den tropiska stormen Humberto undgick hårfint att bli den senaste första orkanen som bildats på Atlanten sedan 1944. Humberto lyckades under onsdagen nå orkanstyrka endast några timmar före Gustav (2002) som därmed behåller rekordet över senaste datum som säsongens första orkan på Atlanten uppträtt. Humberto orkade dock inte upp i mer än kategori 1 på Saffir-Simpsonskalan och befinner sig just nu ute över öppet hav långt från några landområden. Där väntas kallare havsvatten och hög vindskjuvning försvaga Humberto rejält i helgen.

 

Bara två “major hurricanes” på norra halvklotet i år

Det är inte bara på Atlanten som orkansäsongen varit ordentligt klen så här långt när halva orkansäsongen passerat. Även i östra och västra Stilla havet har det varit ytterst få ”major hurricanes” (kategori 3-5 på Saffir-Simpsonskalan). Hittills i år har totalt 36 namngivna tropiska cykloner bildats på norra halvklotet. Av dessa har endast 14 nått orkanstyrka och bara två av dessa har utvecklats till major hurricanes (Soulik och Utor). Både Soulik och Utor nådde kategori 4 och fortlevde båda i västra Stilla havet.