Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

10 september, 2013

Varmt sensommarväder har gett trög inledning av hösten

De senaste veckorna har bjudit på varmt sensommarväder på många håll i landet, lokalt även mycket varmt. Under söndagen rapporterade Gävle +26,1° vilket är den tredje högsta septembertemperaturen sedan maximitermometer infördes där 1878. De enda gångerna det varit varmare där är september 1983 och 1999 då det var +28,0° samt +26,3°.

 

Det varma och till större delen soliga vädret i slutet av augusti har inneburit att den meteorologiska hösten hittills har gjort ett försiktigt intåg i landet. Normalt sett ska den meteorologiska hösten per den 5 september ha anlänt till större delen av Norrland samt nordvästra Svealand. I år är det i stort sett bara fjällområdena som fått höst. På de flesta håll i främst norra Norrland är hösten således flera veckor försenad.

 

I exempelvis Katterjåkk, Kiruna och vår nordligaste väderstation Naimakka skall hösten normalt sett anlända runt den 10 augusti (Katterjåkk) respektive omkring den 16 augusti (Kiruna och Naimakka) men där var det på alla tre stationerna fortfarande sommar den 6 september.

 

I södra Norrland och nordvästra Svealand var det kyliga nätter i slutet av augusti vilket gjorde att dygnsmedeltemperaturen där höll sig under 10,0° minst fem dygn i följd. Lokalt ankom hösten därför en vecka tidigare än beräknat i Östersund dit den kom den 28 augusti mot normala 5 september. Detta möjliggjordes genom att dygnsmedeltemperaturen höll sig strax under 10,0° i exakt fem dygn vilket är SMHIs krav på den meteorologiska hösten.