Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

9 september, 2013

Sommaren sjunger på sista versen

Den senaste veckan har bjudit på högtrycksbetonat och varmt sensommarväder med stora dagliga temperaturavvikelser från det normala (referensperiod 1961-1990), se följande kartor. Igår steg temperaturen över 25 grader på många håll i landet, vilket innebär att vi enligt definition hade högsommartemperaturer. Allra varmast var det i Gävle som noterade hela 26.1 grader. Bara vid två tidigare tillfällen, 1983 (28,0 °C) och 1999 (26,3°C), har Gävle uppmätt en högre temperatur i september sedan mätningarna av maxtemperatur startade där år 1878. Nu har vi dock ett väderomslag runt hörnet och med största sannolikhet blir det ingen mer högsommarvärme i år.

Kyligare luft söderifrån

Den första attacken med lite kyligare luft är redan nu under eftermiddagen på väg söderifrån och ett regnområde har precis kommit in över Skåne. Det här regnet rör sig långsamt upp över Götaland under det närmaste dygnet samtidigt som det försvagas. Det följs av betydligt lägre temperaturer och tisdag kväll kommer ett nytt regnområde in söderifrån över Skåne.

En satellit- och radarbild från idag, 9:e september klockan 12.00. Över Storbritannien och delar av Centraleuropa har kyligare luft strömmat ner och i gränszonen till den varmare luften som finns hos oss syns en tydlig frontzon, med ett lågtryck i gränsen mellan Tyskland och Polen. Tillhörande regnområde kommer efterhand att beröra stora delar av Götaland.

En satellit- och radarbild från idag, 9:e september klockan 12.00. Över Storbritannien och delar av Centraleuropa har kyligare luft strömmat ner och i gränszonen till den varmare luften som finns hos oss syns en tydlig frontzon, med ett lågtryck i gränsen mellan Tyskland och Polen. Tillhörande regnområde kommer efterhand att beröra stora delar av Götaland.

Prognoserna är relativt eniga kring den stora bilden av morgondagens utveckling, men som vanligt finns det en del osäkerheter kring detaljerna. Tidigare har det funnits en antydan till lite större regnmängder kring Vänern och Vättern under det kommande dygnet och det råder även en viss osäkerhet kring hur långt norrut regnet når under morgondagen. I nuläget ser fronten ut att nå upp över sydligaste Svealand imorgon eftermiddag och Stockholmsområdet verkar få ytterligare en varm dag med uppehållsvädret, men det blir i så fall precis på håret. När det gäller regnmängderna är det sannolikt västra Götaland som får mest, men troligen blir det inte mer än 10-15 mm. I delar av nordöstra Götaland kan regnet passera utan att ge mer än någon enstaka millimeter.

Riktigt höstlågtryck i nästa vecka

Längre norrut dröjer den varma luften kvar ytterligare ett dygn och i delar av Svealand väntas även imorgon temperaturer över 20 grader. Natten till onsdag gör dock lite kyligare luft ett nytt angrepp, denna gång västerifrån. Fram på onsdagen väntas regn eller skurar i stora delar av landet. I början av nästa vecka kan troligen ett djupare lågtryck utvecklas strax väster om landet och i så fall ge höstrusk på allvar.