Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

3 september, 2013

Första markfrosten i södra Sverige

Ett högtryck bestämmer just nu väderläget i Sverige. Med det följer soliga dagar men kyliga nätter. Natten till idag, tisdag, rapporterades landets lägsta temperatur, -0,8° i Hagshult i Småland.  På ett par andra håll i Götaland och södra Svealand, exempelvis i Ljungby, Jönköping och Eskilstuna, var det nära nog nollgradigt som lägst. Lufttemperaturen vid SMHIs stationer mäts på 2 m höjd men allra närmast marken kan det ibland vara flera grader kallare. Därmed får vi nog säga att den gångna natten var den första för säsongen med mer allmän markfrost.

 

Högtrycket väntas nu bestämma väderläget under resten av veckan som det ser ut nu men vinden väntas bli mer åt det sydliga hållet vilket minskar frostrisken. Istället ökar chansen för mer dimhöljda morgnar i delar av landet följt av uppklarnande väder dagtid då solen ännu står så pass högt att den orkar rensa undan dimmorna.