Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

26 augusti, 2013

Fernand kom, ses och försvinner snart

Nej, Erin blev inte den enda tropiska cyklonen på Atlanten i augusti (se mitt förra inlägg). Tidigt nu under måndag natt bildades säsongens sjätte namngivna tropiska cyklon, Fernand, i sydvästra delen av Mexikanska Golfen. Fernand klassas just nu som en tropisk storm och kommer att nedgraderas till ett tropiskt lågtryck senare under måndagen. Detta då den nu rört sig in över Mexikos kust med regn och blåst och därmed förlorar sin energikälla, det varma havsvattnet. Det bör noteras att Fernand till ytan är rätt liten och därför blir det geografiska området som berörs av den tropiska stormen inte speciellt stort. Det kraftiga regnet kan dock orsaka livshotande jordskred och översvämningar över de områden som berörs.

 

När nu Fernand dykt upp kan vi konstatera att ingen av årets sex tropiska cykloner som hittills dykt upp på Atlanten ännu nått orkanstyrka i medelvinden. Detta är den näst längsta sviten och överträffas endast av år 2011 då hela åtta stycken hann dyka upp innan den nionde utvecklades till en tropisk orkan (Irene). År 2002 var följden av tropiska stormar lika lång innan Gustav dök upp och nådde orkanstyrka.

 

Nästa namn på listan: Gabrielle

 Nästa namn för den på Atlanten förbestämda namnlistan över tropiska cykloner är Gabrielle. Amerikanska GFS (Global Forecast System) prognoserar i nuläget att en tropisk cyklon kan komma att bildas i närheten av Kap Verde-öarna framåt helgen. Återstår att se om så blir fallet. Ibland hörs uttrycket ”Kap Verde-orkan”, vilket hänför sig till de tropiska cykloner som bildas i relativ närhet till Kap Verde-öarna och sedan når orkanstyrka. Dessa är vanligast i augusti-september men kan även uppträda i slutet av juli och början av oktober. Ett exempel på en kraftfull Kap Verde-orkan är 2004 års nionde tropiska cyklon, Ivan (även kallad ”Ivan den förskräcklige”), som var mycket långlivad och nådde Saffir-Simpsonskalans högsta nivå, kategori 5, inte mindre än tre gånger. Ett annat är orkanen Dean (år 2007), även den nådde kategori 5. Deans namn ströks sedermera och ersattes till årets säsong av ”Dorian”.