Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

20 augusti, 2013

Klen orkansäsong på Atlanten hittills

Årets orkansäsong på Atlanten har hittills resulterat i fem namngivna tropiska stormar (Andrea, Barry, Chantal, Dorian och Erin). Ingen av dessa har ännu nått orkanstyrka i medelvinden. Dessutom har hittills bara en av dessa (Erin) bildats under augusti, som annars tillsammans med september och oktober är en av de klimatologiskt sett mest aktiva månaderna. Normalt (avser åren 1966-2009) dyker säsongens första tropiska orkan upp den 10 augusti medan säsongens andra orkan normalt anländer den 28 augusti. Detta enligt amerikanska National Hurricane Center. NHCs klimatologi pekar vidare på att säsongens femte tropiska cyklon uppträder först den 31 augusti. Än så länge ligger vi före tidtabellen ifråga om antalet tropiska cykloner (inkluderar tropiska stormar samt tropiska orkaner).

Figur 1: Kring den 20 augusti är det högsäsong för den tropiska cyklonaktiviteten på Atlanten. Källa: NOAA.

Därmed har vi en situation som påminner en del om den 2011, då så många som åtta tropiska stormar hann bildas (för övrigt rekord i det avseendet) innan den första orkanen dök upp (Irene, kategori 3). Även år 2010 påminner om årets säsong. Då dröjde det fram till den 21 augusti innan orkansäsongen kom igång på allvar. Någon ökad cyklonaktivitet den närmaste veckan indikeras inte av prognosmodellerna.

 

Skulle nu ingen ytterligare tropisk cyklon bildas på Atlanten innan augusti månads slut blir det den minst aktiva augustimånaden sedan 1997 då inte en enda tropisk cyklon formades i augusti. Noteras bör dock att 1997 var ett mycket kraftigt El Niño-år, vilka är starkt hämmande för möjligheten att tropiska cykloner föds på Atlanten då den vertikala vindskjuvningen ökar. I år råder neutrala förhållanden. Havsvattentemperaturerna i den tropiska delen av Atlanten är i år något över de normala. En möjlig förklaring till den låga aktiviteten nu i augusti kan vara att atmosfären över Atlanten varit övervägande torr och stabil under augusti, vilket inte gynnar uppkomsten av tropiska cykloner.

 

Klent även på östra Stilla havet

Även på östra Stilla havet har säsongen så här långt varit tämligen klen med åtta namngivna tropiska cykloner. Detta är helt normalt enligt NHCs tidtabellen. Av de åtta har sex nått orkanstyrka, men ingen ”major hurricane” har ännu dykt upp där. Normalt sett (avser åren 1971-2009) har två ”major hurricanes” bildats till den 20 augusti.

 

Emellertid finns det goda chanser att man på östra Stilla havet kommer att få se en ny tropisk cyklon inom de närmaste dygnen. NHC ger en tropisk störning som finns på östra Stilla havet 80% chans att utvecklas till en tropisk cyklon inom fem dygn.

 

Hur det går för den tropiska störningen på östra Stilla havet samt om det finns någon potential för en tropisk cyklon på Atlanten kan du följa på NHCs hemsida. Klicka bara här!