Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

15 augusti, 2013

Ännu är inte sommaren över

Det är mitten av augusti, skolorna startar och för många är sommarsemestern slut. Utöver dagens tillfälliga högtrycksrygg domineras de aktuella väderkartorna i huvudsak av lågtryck över Nordeuropa och hösten har redan gjort ett första, försiktigt intåg på våra årstidskartor, se tidigare inlägg av Misha. Det känns onekligen en aning höstlikt. I en stor del av landet kommer dock sommaren (enligt SMHIs definition) med stor sannolikhet att fortsätta ett tag till, se höstens genomsnittlga ankomsttider här. För den som fortfarande inte har fått nog av sommarens sol och värme finns det gott hopp om ytterligare några fina sommardagar.

Högtryckstendens

Efter en ostadig helg finns en tendens till stabilare väder från tisdag/onsdag i nästa vecka. Lågtrycken ser då ut att gå på lite nordligare banor och ett högtryck kan förstärkas från Storbritannien och in mot södra Skandinavien. De flesta prognoserna tyder i nuläget på att det mesta av nederbörden i andra halvan av nästa vecka kommer att fastna i fjällen. Resten av landet får troligen mestadels uppehållsväder med goda solchanser framför allt i söder. Det är fortfarande några dagar kvar och prognosen är inte helt stabil, men mycket tyder på att det åtminstone tillfälligt blir lite mer högtrycksinflytande i nästa vecka.  

Inte riktigt som förra året

Den med gott minne minns vädersituationen kring samma datum förra året. Då drog sydvindar upp väldigt varm luft via kontinenten och in över södra Sverige. Den 20:e augusti förra året noterade Lund 32,1 grader vilket blev den högsta temperaturen i landet under 2012. Någon sådan värme är det inte tal om denna gång. Luften väntas nu mest komma från väst eller sydväst och framför allt i Norrland blir det tidvis ganska svalt. I söder är det däremot ingen omöjlighet att temperaturen med solens hjälp orkar upp till 25 grader någon gång under andra halvan av nästa vecka.  Ingenting tyder dock på temperaturer i närheten av de 31,1 grader som noterades i Ängelholm den 3 augusti i år och som med stor sannolikhet kommer att bli den högsta temperaturen i Sverige år 2013.

Bilder från åskoväder

Avslutningsvis har vi fått in ett par mäktiga bilder på åskskurarna som drog in från Kattegatt under tisdag kväll och som jag skrev om i gårdagens blogginlägg. Bilderna är tagna av vår klimatobservatör Pelle Nilsson i Eftra som samma kväll även observerade en tromb i samband med åskskurarna. Om ni också har fotograferat något intressant väderfenomen får ni gärna sända dessa till oss, vi tar tacksamt emot alla typer av väderrelaterade bilder.   

Regn och åska drar in över västkusten, kvällen den 13:e augusti. Fotograf: Pelle Nilsson

Regn och åska drar in över västkusten, kvällen den 13:e augusti. Fotograf: Pelle Nilsson

 

Regn och åska drar in över västkusten på kvällen den 13:e augusti. Fotograf: Pelle Nilsson

Regn och åska drar in över västkusten på kvällen den 13:e augusti. Fotograf: Pelle Nilsson