Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

14 augusti, 2013

Hösten har kommit till delar av fjällen

Sen tisdags i förra veckan råder nu meteorologisk höst i höglänta delar av fjällvärlden i Norrland. Först ut av våra stationer att få höst var Tarfala (1150 möh) i Kebnekaisefjällen. Därefter har Stekenjokk (1000 möh), Blåhammaren (1090 möh), Sylarna (1000 möh) och Flatruet (950 möh) anslutit sig till Tarfala. Detta syns även på årstidskartan som i måndags uppdaterades för första gången sedan slutet av maj då i stort sett hela landet hade fått meteorologisk sommar. För Tarfala, Blåhammaren och Sylarna fick man i år ”njuta” av sommaren i drygt två veckor. Vissa år uteblir sommaren helt på de här höjderna, tex så fick Tarfala ingen meteorologisk sommar år 2007. Då övergår våren direkt i höst, dock kan den meteorologiska hösten inte anlända före den 1 augusti enligt den definition som SMHI använder.

 

Höstlöv. Källa: SMHI.

 

Att hösten nu gör sitt intåg i de här delarna av landet är inget ovanligt utan helt i sin ordning. Om man tittar på när den meteorologiska hösten normalt sett ska komma så sker det i delar fjällvärlden i början av augusti. Till Kiruna väntas hösten normalt den 16 augusti medan man i Östersund och Stockholm vanligen får vänta till den 5 respektive 29 september. I Malmö dröjer det i genomsnitt fram till den 12 oktober innan dygnsmedeltemperaturen där sjunker under 10° i minst fem dygn i följd.

 

I nära anslutning till höstens intåg dök även den första mer utbredda frosten ut sig över norra Norrland i lördags då flera stationer rapporterade mintemperaturer under 0°C. Då uppmättes som lägst -2° i Latnivaara i Lappland.