Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

13 augusti, 2013

Orkanen Utor närmar sig södra Kina

Den tropiska orkanen Utor drog natten till måndag in över norra Filippinerna. Orkanen klassades då som en kategori 4 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan när den nådde land och är den kraftfullaste orkanen hittills i år. Utor gick från att ha varit en tropisk storm under lördagen till en kategori 4 – orkan på 36 timmar. Efter att ha nedgraderats till en kategori 2 – orkan när den passerade norra Filippinerna.

 

Idag, tisdag, befinner sig Utor över Kinesiska havet och rör sig nu mot södra Kina dit den väntas dra in imorgon onsdag. Orkanen klassas enligt Joint Typhoon Warning Center (JTWC) som en 2:a på Saffir-Simpsonskalan. Den senaste prognosen från JTWC indikerar att Utor kommer att nå land som en kategori 2 vilket i det här fallet innebär en medelvind på 45-50 m/s under 1 minut. Det ymniga regn som väntas i samband med Utors framfart kan orsaka omfattande översvämningar och jordskred. Under dess passage över Filippinerna uppmättes exempelvis 217 mm på 24 timmar i Dagupan.

 

Den prognoserade banan för Utor indikerar att orkanen kommer att missa Hong Kong även om den säkerligen lär kännas av i mångmiljonstaden i form av tropiska stormvindar (innebär medelvindar på 18-32 m/s under 1 minut) och betydande mängder regn.

 

Utor

Prognoserad bana för orkanen Utor. Vindangivelserna i knop (kts). 1 knop motsvarar ungefär 0,5 m/s. Angivelserna längs den prognoserade banan står för dag och klockslag (+2 timmar för svensk tid). Så är tex 14/06Z den beräknade positionen för Utor klockan 08.00 svensk tid. Källa: Joint Typhoon Warning Center.

 

Utor följs och övervakas kontinuerligt av Joint Typhoon Warning Center: http://www.usno.navy.mil/JTWC/