Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

9 augusti, 2013

Tropisk cyklon hot mot norra Filippinerna, södra Kina och norra Vietnam

Ett tropiskt lågtryck befinner sig just nu öster om Filippinerna där det samlar kraft ur det mycket varma havsvattnet, drygt 30 grader. De atmosfäriska förhållandena är dessutom gynnsamma för snabb intensifiering då den vertikala vindskjuvningen är liten. Lågtrycket väntas därför inom kort uppgraderas till tropisk storm för att därefter nå orkanstyrka innan den enligt nuvarande prognosen drar in över norra Filippinerna sent på söndag eller tidigt på måndag. Därefter väntas den förmenta orkanen röra sig vidare västerut mot södra Kina och norra Vietnam. I nuläget befinner sig även Hong Kong (Kina) och Hanoi (Vietnam) i cyklonens möjliga färdväg.

 

Prognosmodellerna är i nuläget förhållandevis eniga om att den tropiska cyklonen kommer att vara en kategori 1 – orkan när den når norra Filippinerna. Det är dock viktigt att veta att tropiska cykloner under rätt förutsättningar kan genomgå mycket snabba intensitetsförändringar. Det händer att en beskedlig tropisk storm på bara något dygn kan explodera till en livsfarlig kategori 5 – orkan.

 

Ett relativt ”färskt” exempel på detta är orkanen ”Bopha” som ifjol gick från en kategori 1 på Saffir-Simpsonskalan till kategori 4 – orkan på 12 timmar. Bopha drog senare in över södra Filippinerna med full kraft som en kategori 5 – orkan där den skapade stor förödelse med över 1000 dödsoffer.

 

 

Den förmenta orkanen, som när den väl når tropisk stormstyrka kommer att namnges till Utor, följs och övervakas regelbundet av det USA-baserade Joint Typhoon Warning Center.

 

Prognoserad bana för den tropiska cyklonen. Källa: CIMSS.

IR-bild samt prognoserad bana för den tropiska cyklonen. Källa: Cooperative Institute for Meteorological Satellite Studies (CIMSS).