Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

9 augusti, 2013

Nya värmerekord i Centraleuropa

I Sverige har vi haft en varm inledning av augusti, utan att det för den skull varit fråga om någon verklig hetta.

 

Annat är det i Centraleuropa. I Österrike har två gånger inom loppet av en vecka det tidigare nationella värmerekordet överträffats. I lördags den 3 augusti var det 39,9° i Dellach im Drautal. I går den 8 augusti överskreds för första gången det magiska 40°-strecket. Neusiedl/See noterade 40,6°, Bad Deutsch-Altenburg 40,5° och Güssing 40,0°.

 

Den österrikiska vädertjänsten kommer att göra en lite grundligare undersökning av rekordet från Neusiedl eftersom stationen tydligen uppvisade en del hopp i temperaturkurvan. I vilket fall som helst så överträffades det gamla rekordet av ytterligare ett par stationer.

 

Flera nationella meteorologiska institut i Centraleuropa har varit föredömliga när det gäller att snabbt lägga ut information om den rekordartade hettan. I Ungern har det inte blivit något nytt nationsrekord för högsta dagstemperatur, men däremot noterade man ett sådant för varmaste tropiska natt när man vid Pecs universitet rapporterade en minimitemperatur som inte sjönk under 25,2°.

 

Hur är det då för Sveriges del? I lördags hade vi ett nytt årshögsta med 31,1° i Ängelholm. Detta förvanskades snabbt i massmedia till nytt värmerekord. Men alla år uppvisar ett årshögsta oavsett hur varm eller kall sommaren är!

 

Faktum är att om den här noteringen på 31,1° står sig som årets högsta temperatur, så blir det faktiskt det lägsta årshögsta i Sverige sedan 1998.

 

Ute i Europa har vi haft gott om nationella värmerekord de senaste somrarna. I år Österrike, förra året Tjeckien och Moldavien och 2010 Finland. Och det var bara några exempel. Men vårt eget värmerekord på 38° från 1947 och 1933 känns avlägset och svåruppnåeligt. Man kan fråga sig varför, slumpen skördar eller något annat?