Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

1 augusti, 2013

Julivädret globalt

I allmänhet höll sig månadsmedeltemperaturen inom två grader från normalvärdet. Det var till ytan ganska begränsade områden som hade större temperaturavvikelser än så. Men det finns några intressanta undantag.

 

I Västeuropa, där julivädret till stora delar dominerades av ett högtrycksområde nära Brittiska öarna, var juli 2-4 grader varmare än normalt. Till exempel hade Irland lokalt sin varmaste eller näst varmaste julimånad på över 100 år.

 

Även i västra USA var månaden 2-4 grader varmare än normalt. Någon period med rekordhetta likt den som rådde i slutet av juni hade man dock inte.

 

Om vi går ner till södra halvklotet, där juli är en vintermånad, så kan vi notera att det i Australien var den tredje varmaste julimånaden som registrerats. För övrigt har den senaste tolvmånadersperioden varit den allra varmaste som observerats i Australien.

 

Områden som haft mer än två grader varmare än normalt är markerade med rött. Områden som haft mer än två grader kallare än normalt är markerade med blått.