Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

12 juli, 2013

Julivädret i världen så här långt

Det har nu gått drygt en tredjedel av juli och det kan vara dags för en kort sammanfattning av vädret på några olika håll i världen.

 

Den mycket omtalade hettan i sydvästra USA vid månadsskiftet har nu klingat av, men på flera håll har juli hittills varit omkring 5 grader varmare än normalt där.

 

Den senaste veckan är det i stället kring Persiska viken som de högsta temperaturerna uppmätts. I Iran var det upp till 52° varmt den 7-8 juli. I går var det 50° vid några stationer i Kuwait.

 

Juli har börjat mycket varmt även på Iberiska halvön, i synnerhet i Portugal och nordvästra Spanien där man haft temperaturöverskott på 5-7 grader. Månadens hittills högsta temperatur i Europa är 43,8° i Alácer do Sal.

 

Men det finns även områden som haft en förhållandevis kylig upptakt på juli. Det gäller till exempel stora delar av Centralasien, Alaska och Mellanvästern i USA.

 

När det gäller oväder med blåst och regn, så är det just nu en kraftig tropisk cyklon, Soulik, som är på väg in över Taiwan och sydöstra Kina. Som mest har Soulik varit uppe i kategori 4 på Saffir-Simpsonskalan, men har nu försvagats något.

Enligt prognoskartan som hämtats från den koreanska vädertjänsten (www.kma.go.kr) så förväntas Soulik ta en bana över nordligaste Taiwan och sedan vidare mot Kinas ostkust.

 

På Taiwan kan det ibland falla enorma regnmängder i samband med tropiska cykloner. Det är inte alltid precis vid cyklonpassagen som de största regnmängderna faller, utan det kan vara i samband med kraftiga regnband i cyklonens periferi.

 

Från Taiwan kan man hitta nederbördsdata från ett stort antal stationer uppdaterade varje timme. Här är en länk för den intresserade.