Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

2 juli, 2013

Många värmerekord i USA – men ingen definitiv rekordslakt

De avslutande dagarna i juni och nu i början av juli har det varit en rekordartad hetta i sydvästra USA. Redan i förväg visade prognoserna att det var något stort på gång. Åtskilliga värmerekord har slagits eller tangerats. Men det har kanske även märkts en viss besvikelse att det hittills inte blivit den definitiva rekordslakt, som skulle ha förpassat en del gamla (och kanske något osäkra) värmerekord till papperskorgen.

Som väntat har de allra högsta temperaturerna uppmätts i Death Valley i Kalifornien. Där hamnade den officiella temperaturen på 53,9°C  (129°F) den 30 juni. Detta är nytt värmerekord för juni för Death Valley och tangerar det gamla amerikanska junirekordet från Volcano Springs, Kalifornien från den 23 juni 1902 (vissa bedömare accepterar inte så gamla värmerekord).

 

Death Valley är en nationalpark och temperaturavläsningarna görs av personal i nationalparken. Observatören tog påpassligt ett foto av termometern nu vid rekordtillfället och sände in till den amerikanska vädertjänsten.

I Death Valley avlästes junirekordet 129 grader Fahrenheit (53,9°C) i söndags 30 juni.

I USA rapporterar man temperaturen i hela grader Fahrenheit. Enligt fotot kanske det egentligen var lite knappt 129°F, men det är nog inget som syns i rapporteringen.

 

I delstaten Arizona var den högsta temperaturen nu under juni 123°F (50,6°C) i Bullhead City och i Nevada var den 122°F (50,0°C) i Overton.

 

Det finns en ”magisk” gräns på 130°F som många kanske hoppats skulle uppnås eller överskridas den här gången. I Death Valley har temperaturer över 130°F uppnåtts endast en gång. Det var 1913 då man den 10 juli hade hela 134°F (56,7°C). Denna notering fick förra året upphöjelse till världsrekord sedan WMO strukit en ifrågasatt libysk notering från 1922.

Värmerekord underkänt efter 90 år

Nu finns det även röster som menar att värdet från Death Valley 1913 antagligen är lite för högt. Men de flesta vädertjänster (liksom SMHI) brukar hellre fria än fälla i tveksamma fall.

 

Det är alltså i dagarna exakt 100 år sedan Death Valley noterade sitt världsrekord. USA hade inte varit Amerika om man försummat att uppmärksamma detta, och man kommer att anordna en jubileumstillställning på plats.

 

Om nästan exakt 20 år är det 100 år sedan det svenska värmerekordet noterades (38°C i Ultuna utanför Uppsala). 1947 tangerades värdet i Målilla i Småland. Den som lever får se om det blir något svenskt jubileumsfirande då (förutsatt att rekordet inte hinner slås innan dess förstås). Ultuna är säte för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) så det kanske är de som har bollen.