Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

20 juni, 2013

Tropiska stormen Barry är här!

Säsongens andra namngivna tropiska cyklon på Atlanten, Barry, bildades sent under onsdagen. Barry, som nått tropisk stormstyrka rör sig under torsdagen in över Mexiko under torsdagen. Därefter är det glada livet över för Barry då stormen förlorar sin energikälla, det varma havsvattnet, då den rör sig in över land.  Den största risken när stormen når land är regnet som kan ge upphov till skred och översvämningar.

 

Att två tropiska cykloner bildas i juni tillhör inte vanligheterna. Som mest har tre tropiska cykloner bildats i juni månad vilket skedde 1886, 1936 och 1968.  Normalt sett bildas 1 tropisk cyklon på Atlanten i juni vartannat år.

 

De flesta institut har förutspått att årets säsong blir aktiv. Den senaste prognosen gjordes av NOAA i slutet av maj. Den prognosen antydde att mellan 13 och 20 tropiska cykloner kan komma att bildas i år. Av dessa väntas 7-11 nå orkanstyrka varav 3-6 ”major hurricane” (kategori 3, 4 och 5 på Saffir-Simpsonskalan).

 

Den förbestämda namnlistan över tropiska stormar och tropiska orkaner på Atlanten som återanvänds vart sjätte år innehåller i år följande namn:

Andrea Humberto Olga
Barry Ingrid Pablo
Chantal Jerry Rebekah
Dorian Karen Sebastien
Erin Lorenzo Tanya
Fernand Melissa Van
Gabrielle Nestor Wendy

 

Namnen i fetstil är redan använda. Nästa namn som dyker upp efter Barry är sålunda Chantal följt av Dorian, Erin osv. Skulle ytterligare en tropisk cyklon bildas efter Wendy används det grekiska alfabetet. Destruktiva orkaner eller tropiska stormar får sina namn strukna och ersatta. Exempelvis så ströks Sandys namn från listan och ersätts 2018 istället av Sara. Även på östra Stilla havet återanvänds namnlistorna vart sjätte år. Där används även bokstäverna X, Y och Z innan det grekiska alfabetet tar vid.

 

Vilket namn blir värst i år?

Nästan varje år dyker det upp en tropisk cyklon på Atlanten som orsakar stor massmedial uppståndelse. Förra året var det orkanerna Isaac och Sandy som stod för den största dramatiken på Atlanten. För årets säsong så är min personliga gissning, som inte är ett dugg vetenskaplig, att namnen Erin, Gabrielle, Karen, Pablo, Rebekah och Sebastien är värda att hålla ett extra öga på ifall de dyker upp… Ska jag välja ut något enskilt namn är det Pablo jag tror mest på följt av Karen och Sebastien. Vad tror ni, kära läsare? Vilket namn blir årets ”värsting”?