Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

12 juni, 2013

Midsommarvädret – Del 1

Med lite drygt en vecka kvar till den kanske enskilt mest väderberoende dagen för många svenskar, midsommarafton, tänkte jag kommentera hur prognoserna för denna dag ser ut i dagsläget. Nog för att midsommarfirandet kan bli väl så trevligt och mysigt i regnigt väder, men de allra flesta föredrar nog ändå att avnjuta sillen, färskpotatisen, jordgubbarna och en eventuell snaps utomhus i solsken. (klicka på bilden för att se den större)

 

Prognoskarta för 500 hPa-nivån (ca 5500 meters höjd) från ECMWF, gällande för fredag 21 juni klockan 02

Bilden ovan visar en prognoskarta för strömningen på 500-hPa-nivån samt tjockleken av atmosfären upp till 500 hPa-nivån från det europeiska centrets globala vädermodell. Eftersom varm luft har lägre densitet än kall luft, tar varm luft mer plats och atmosfären blir vertikalt ”tjockare” i dessa områden vilket illustreras med röd färg i ovanstående karta.

Som vi ser så sträcker sig ett djupt tråg från Grönland ner mot Biscayabukten och öster om detta så växer en högtrycksrygg upp över Skandinavien söderifrån. Detta borde betyda torrt väder och rätt så goda solchanser för Sveriges del. Vi tar och tittar på vad prognoskartorna för marknivån säger. (klicka på bilden för att få den större)

Prognoskartor gällande, från vänster till höger, fredag 21 juni klockan 02, fredag 21 juni klockan 14 och lördag 22 juni klockan 02.

 

Som kartorna ovan visar så väntas fredagsdygnet bli högtrycksdominerat och torrt i hela landet med behagliga temperaturer och goda solchanser. Exakt molnutbredning kan man givetvis inte lägga för stor vikt vid så här pass långt innan aktuell dag men tendensen i modellen är att midsommarafton väntas bli åt det torrare hållet. Om man tittar i ensemblematerialet från ECMWF så stödjer 3/4 av körningarna ovanstående, torrare, lösning vilket får anses som en tydlig tendens. 1/4 av körningarna går på en mer ostadig utveckling för midsommarafton.

Även den amerikanska vädertjänstens globala vädermodell, NCEP, stödjer det torrare scenariot och som vi ser på bilden nedan så liknar den i väldigt stor utsträckning motsvarande prognoskarta från ECMWF som visades tidigare. (klicka på bilden för att se den större)

Prognoskarta för 500 hPa-nivån (ca 5500 meters höjd) från NCEP, gällande för fredag 21 juni klockan 02

 

Huvudspåret blir alltså att planera för middagen utomhus. I mitten på nästa vecka återkommer jag med en ny prognos för midsommarafton och även en återblick och jämförelse med detta inlägg för att se likheter/skillnader i prognosen.