Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

7 juni, 2013

Säsongens första tropiska cyklon på Atlanten

Säsongens första tropiska cyklon på Atlanten (Andrea) bildades den 5 juni ute på Mexikanska golfen. Den har passerat norra Florida och enligt amerikanska National Hurricane Center väntas den fortsätta åt nordost strax utanför USAs ostkust. Där kan det falla stora regnmängder under veckoslutet.
Bilden visar den amerikanska vädertjänstens prognos över sammanlagd regnmängd fram till söndag. Siffrorna i bilden är nederbördsmängden uttryckt i inches. 4 inches är lite drygt 100 mm.
Man har förutspått en ovanligt hög frekvens av tropiska cykloner på Atlanten i år, något som Misha har skrivit om i ett tidigare inlägg. Nu har alltså den första tropiska cyklonen bildats. Att detta sker redan i början av juni är tidigare än normalt, men i fjol bildades de första tropiska cyklonerna på Atlanten redan i maj.