Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

15 maj, 2013

Stora temperaturöverskott väntas i hela Sverige

Varm luft från kontinenten strömmar just nu in över landet med sydostvindar. Orsaken till detta är ett mindre högtryck med centrum över Baltikum och ett lågtryck över Brittiska öarna som driver upp denna varma luftström. Över södra Sverige har den under förmiddagen föregåtts av ett mindre regnområde som nu drar vidare norrut. Högtrycket kommer under de kommande dygnen att få sitt centrum över Finland och ge för årstiden mycket varmt väder. Hela landet beräknas få temperaturöverskott på 2-8 grader mellan torsdag och tisdag (jämför figuren till vänster nedan med den högra).

Förväntad medeltemperatur (vänster) och normal medeltemperatur (höger).

Förväntad medeltemperatur (vänster) och normal medeltemperatur (höger).

Bröllopsväder – årets första högsommardag på pingstafton?

De högsta temperaturerna väntas under fredags- och lördagsdygnet. Lokalt kan det då i sydvästra Götaland bli årets första högsommardag med strax över 25 grader vilket är definitionen på en högsommardag. Temperaturen väntas dock ligga kring 20 grader ända upp i Tornedalen i Norrbotten Ett område med skurar med inslag av åska kommer troligen att passera Svealand, sydligaste Norrland samt norra Götaland under lördagsdygnet och i så fall med temperaturer på 15-20 grader. Pingsten är för övrigt en populär helg för alla de som ska gifta sig. Många vill ha bra väder då men lite regn sägs ju bringa lycka åt brudparet!

 

Ostadigt men fortsatt varmt

Från söndagen väntas mer ostadigt väder i främst södra och mellersta Sverige och lite lägre temperaturer men fortsatt mycket varmt för årstiden. Därmed väntas nu även havsvattnet värmas upp en del, redan nu är det drygt 10 grader i Kattegatt. Så för de hurtfriska kanske det rentav blir badpremiär kommande helg? Jag vet i alla fall att jag vill ha minst 17 grader i vattnet så för min del blir det ingen badpremiär ännu!

 

Sommarens fortsatta avancemang

Det mycket varma vädret som väntas nu här framöver innebär även att den meteorologiska sommaren kommer att kunna avancera långt norrut över landet. I norra Norrland kan det bli som så att sommaren där anländer 2-4 veckor tidigare än normalt. I Haparanda där sommaren normalt sett kommer den 3 juni kom tidigare så sent som 2010 då Haparandaborna fick meteorologisk sommar redan den 13 maj. Därmed återstår det att se hur långt norrut sommaren avancerar här framöver!