Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

6 maj, 2013

Är sommaren här?

I förrgår, alltså lördagen den 4 maj, avnjöts årets första mjukglass för min egen del. Det kan mycket väl också visa sig vara det datum som sommaren 2013 kom till stora delar av östra Götaland och östra Svealand. På ”årstidskrtan” som du hittar här, kan vi se att just den 4 maj var dagen då ovan nämnda delar fick sommartemperaturer, dvs en dygnsmedeltemperatur på 10 grader eller mer. Bilden nedan visar en karta på förväntad dygnsmedeltemperatur de kommande 5 dygnen. Klicka på bilden för att förstora den.

Femdygnsprognos vad gäller förväntad dygnsmedeltemperatur

Femdygnsprognos vad gäller förväntad dygnsmedeltemperatur.

 

Som kartan på bilden visar, väntas även de kommande fem dygnens medeltemperatur överstiga 10 grader i framförallt Götalands och Svealands östra delar. Eftersom den meteorologiska definitionen av när sommaren anländer är att medeltemperaturen för dygnet ska överstiga 10 grader, 5 dygn i rad verkar det som att åtminstone ovan nämnda delar av landet når upp till detta kriteriet och i så fall officiellt fick sommar den 4 maj som var det första dygnet i raden. Om det blir så, lyckades jag att pricka in årets första mjukglass dagen då sommaren kom år 2013 och bättre lämpad dag är väl svår att tänka sig.

Till skillnad från våren som kom sent i södra Sverige i år, så kommer sommaren att anlända tidigare än normalt om prognoserna nu stämmer. 1-2 veckor tidigare. Karta över sommarens normala ankomstdatum hittar du här.