Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

30 april, 2013

Tropisk cyklon hotar norra Australien

Årets tropiska cyklonsäsong i Australien har inte varit särskilt märkvärdig. Emellertid har nu en tropisk cyklon bildats i farvattnen öster om Queensland i norra Australien. Cyklonen, namngiven Zane, rör sig nu på en generellt sett västlig till västnordvästlig bana under stadig intensifiering och väntas dra in över Queenslands norra delar på 1 maj. Det USA-baserade väderinstitutet Joint Typhoon Warning Center (se under ”Current Southern Hemisphere Tropical Systems”) klassar just nu Zane som en tropisk storm även om allt pekar på att Zane nu nått orkanstyrka och kommer att uppgraderas vid nästa uppdatering.

Prognosen för Zane är att fortsatt intensifiering är att vänta och att Zane kan dra in över norra Queensland som en kategori 2 – orkan på Saffir-Simpsonskalan imorgon förmiddag, svensk tid. Orkansäsongen i Australien sträcker sig normalt från den 1 november fram till den 30 april.

 

Rullande namnlista i Australien

Medan namnlistan över de tropiska cyklonerna på Atlanten och östra Stilla havet återanvänds vart sjätte år så används rullande listor i resten av världen. Det är alltså slumpen som gjort att det sista namnet på listan, Zane, nu dykt upp så här i slutet av den australiska cyklonsäsongen och inte för att det varit många tropiska cykloner där den här säsongen.