Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

18 april, 2013

Glädjeskutt för våren – årets varmaste dag

På dagens årstidskarta är det nu grönt upp till i höjd med Dalälven och det kommer mera! Även stora delar av Norrland har de senaste fem dygnen haft vårtemperaturer och då det milda vädret väntas fortsätta där idag och imorgon så kan årstidskartan på lördag morgon komma att lysa grön ända upp till södra Tornedalen. I så fall blir våren ca 1 vecka tidigare än normalt där.

 

Sommaren stupar på femte dygnet

De senaste tre dygnen har det meteorologiskt sett varit sommartemperaturer i Skåne (tex i Malmö) men för att sommarens ankomst skall utfärdas krävs att dygnsmedeltemperaturen är minst 10,0°C fem dygn i följd. Idag, torsdag, väntas fortsatt sommartemperaturer i Malmö men en passerande kallfront följs av lite kyligare luft under fredagen och därmed dröjer det ännu ett tag innan den meteorologiska sommaren anländer till Sverige. Vi kan dock konstatera att torsdagen är årets hittills varmaste dag då temperaturen i Kristianstad i Skåne hann klättra upp över 20 grader innan kallfronten med tillhörande regn anlände.

 

Halvtid för våren med omdömet ”kall och torr”

När vi nu passerat mitten av april så har vi avverkat halva den kalendariska våren.  Så här långt har vi haft en kall och torr vår. Kalla vårar i Sverige är numera rätt ovanliga och vi får gå tillbaka till 1987 för att finna en riktigt kall vår. April har så här långt haft temperaturunderskott i hela landet samt varit torr främst i Norrland. Mars var ju som bekant både kall, torr och på många håll även rekordsolig. I Östersund och Borlänge fick man i mars mer sol än vad man normalt sett får där under årets ljusaste månader.