Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

16 april, 2013

Ostadig vårvärme ger barmark i Götaland

Den senaste snödjupskartan är nu grön i stort sett hela Götaland. Senaste gången snökartan var så grön i södra Sverige var i slutet av november. Därefter har det varit vitt åtminstone någonstans i Götaland men nu är det således grönt där. Även på många håll i södra Svealand har snötäcket försvunnit. Samtidigt gör mildvädret att den meteorologiska våren snabbt avancerar norrut. De närmaste dagarna lär vi få se våren i stort sett nå upp i höjd med Dalälven på årstidskartan. Igår var det faktiskt så pass varmt att årets första dygn med sommartemperatur observerades i delar av västra Götaland på årstidskartan. Dock dröjer det ett tag innan den meteorologiska sommaren gör sig gällande då det överlag inte väntas bli fullt lika varmt kommande dygn.

 

Kall inledning av april inte bara i Sverige

Så här långt har april varit kallare än normalt med underskott på 1-2 grader i Sverige. Dessa underskott kommer nu att krympa i takt med det milda men ostadiga vädret. Det är inte bara i Sverige som april inletts kallt. Stora delar av norra halvklotet har haft en kall första halva av april. Särskilt kallt har det hittills varit i Alaska och västra Kanada. Relativt sett varmast har det så här långt varit på västra Grönland och Baffin Island. I Australien har april så här långt varit anmärkningsvärt varm och under måndagen rapporterade Emu Creek Station i västra Australien 41,9°. Australiens högsta temperatur i april är 45,0° uppmätt den 2 april 1928 samt den 1 april 1948.