Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

4 april, 2013

Sen vår inget hinder för tidig sommar

Många är det i vårt avlånga land som längtar efter den ”riktiga” våren, inte bara den som är meteorologisk. Och på många håll i Götaland och södra Svealand är den nu försenad.

Men det finns de år då våren varit sen och sedan följts av en mycket tidig sommar. Ett sådant år var 1996 då våren anlände till Stockholm först den 3 april, nästan tre veckor senare än normalt. Därefter gick det extremt snabbt och redan den 17 april var det dags att förkunna den meteorologiska sommarens ankomst. I Stockholms mer än 250 år långa temperaturserie är detta fall den kortaste vår som existerat.

Det är värt att notera att sommaren 1996 inte var någon höjdare, i alla fall inte förrän i augusti.

Det finns ett par andra fall då våren i Stockholm kommit sent för att sedan mycket snabbt följas av sommar. Sedan temperaturmätningarnas början 1756 i Stockholm finns det sex år där den meteorologiska våren varat mindre än 21 dagar. Dessa år är, i kronologisk, och märkligt nog även i fallande ordning:

 

1762, våren kom 7/4, sommaren kom 27/4.

1808 våren kom 13/4, sommaren kom 3/5.

1852 våren kom 20/4, sommaren kom 10/5.

1914 våren kom 30/3, sommaren kom 18/4.

1964 våren kom 1/4, sommaren kom 17/4.

1996 våren kom 3/4, sommaren kom 17/4.

 

Kan det gå från vinter till sommar på en vecka?!

Någon statistik på detta hur ofta det har hänt att en station gått från meteorologisk vinter till meteorologisk sommar görs inte men vi vet att det finns minst två fall, det ena från 1996. Den gången fick våra manuella mätstationer i Berg och Åseda, båda i Småland, meteorologisk vår först den 13 april. En vecka senare, den 20 april, anlände den meteorologiska sommaren till Berg och Åseda. Nästan lika snabbt gick det i småländska Ljungby dit våren anlände den 12 april följt av sommar den 20 april.

 

Ett annat år då det gick extremt snabbt var 1964 då Uppsala flygplats, Kårsta, Röskär, Arlanda, Barkarby, Lyckås och Beckomberga, samtliga i Uppland samt Ulvhäll i Södermanland, fick meteorologisk vår den 10 april följt av meteorologisk sommar den 17 april.

 

Med detta sagt så kan det således svänga mycket snabbt när det väl sker! Rent teoretiskt är det även fullt möjligt att den meteorologiska vintern direkt följs av meteorologisk sommar även om en sådan händelse torde vara utomordentligt sällsynt.