Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

28 mars, 2013

Life in mars

Tycker du att det är onormalt kallt och att våren måste vara försenad? Ja då har du tänkt alldeles riktigt. Årets mars har hittills varit kallare än normalt. Även de sista dagarna av månaden kommer att se liknande ut så därför tänkte jag för skoj skull göra en liten jämförelse med fjolårets mars månad som istället var varmare än normalt. På bilden nedan ser vi hur temperaturen på knappt 1500 meters höjd (850 hPa-nivån) avviker från det normala för respektive år. (Klicka på bilden för att få den större.)

Temperaturanomali

Bilderna visar temperaturanomalin på 850 hPa-nivån (knappa 1500 m.ö.h.) Observera att man på detta sätt jämför de olika luftmassorna som funnits och att det inte går att direkt överföra detta till temperaturen vid marken, då den även beror på en rad andra faktorer. Bilden är hämtad från NOAA (http://www.esrl.noaa.gov/psd/)

Som vi ser så var fjolårets mars månad ungefär 1-5 grader varmare än normalt och anledningen till det var att det låg ett högtryck över brittiska öarna väldigt länge och förde in mild luft från Atlanten över Sverige. I år har mars varit ungefär 3-5 grader kallare än normalt vilket beror på att vi haft högtryck över Spetsbergen som fört in den mycket kalla luftmassan som syns över Sibirien, in över Sverige med nordostvindar. I tabellen nedan har jag jämfört temperaturen för mars ifjol med den för mars hittills i år för fyra svenska orter och resultatet bekräftar ovanstående bild. (Klicka på tabellen för att få den större.)

Temperaturskillnad

Temperaturjämförelse av 2-meterstemperaturen för 4 svenska orter. Det som jämförs är månadens medeltemperatur samt den högsta respektive lägsta rapporterade temperaturen.

Som vi ser så är det mycket stora skillnader i år jämfört med ifjol. Dygnsmedeltemperaturen är i storleksordningen 7-9 grader kallare i år över hela landet. Värt att notera, men som inte syns i tabellen, är att Malmö endast har haft 1 dag hittills under mars i år där termometern orkat över 10 grader. Ifjol hade man hela 14 sådana dagar.

Att det är just mars månad som uppvisar dessa stora temperaturvariationer är dock inte så konstigt. Solen har då börjat värma upp delar av norra halvklotet ordentligt och det bildas varma luftmassor i söder, men över norra Ryssland biter sig ofta riktigt kalla luftmassor fortfarande kvar och placeringen av hög- respektive lågtryck avgör vilken typ av luftmassa som påverkar oss mest i Skandinavien. Om vi tar Uppsala flygplats som exempel så rapporterades där 14,0 grader den 25 mars 2005. Den 2 mars samma år rapporterades -32,6 grader, vilket ger en temperaturskillnad på nästan 47 grader!

Snötäcket i Stockholm

Det finns fler bevis för att mars i år är en kall historia. Just nu är nämligen Stockholm uppe i 120 dygn med sammanhängande snötäcke och med tanke på att även de närmaste dagarna bjuder på kallt väder, kan vi nog räkna med att värdena från 1978/1979 och 2010/2011 kommer att slås. De gångerna hade Stockholm 122 dygn med sammanhängande snötäcke.

Värst/bäst av alla var vintern 1969/1970 då snön låg i 149 dygn från den 23 november fram till den 20 april. På andra plats kommer 1965/1966 då Stockholm var snötäckt i 142 dygn. För att slå 1969/1970 behöver snön ligga kvar till 27 april, vilket knappast är troligt. Det finns dock goda förutsättningar för att årets snötäcke blir det tredje längst sammanhängande sedan mätningarna startade 1905 och även kommer att gå om de klassiska krigsvintrarna 1941 och 42.