Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

20 mars, 2013

Vårdagjämningen 2013 i kylans tecken

Idag den 20e mars 2013 är det vårdagjämning då dag och natt är ungefär lika långa men ute är det inga vårkänslor närvarande. Faktum är att prognoserna antyder att det finns en möjlighet att något av dygnen torsdag, fredag samt kanske även lördag kan bli så kallade isdygn vilket i så fall är rekordsent. Det enda senare isdygnet som inträffat efter den 20 mars sedan 1961 är den 22 mars 1978 då hela Sverige hade 0,0°C eller lägre vilket är definitionen på ett isdygn. Skulle lördagen den 23 mars bli ett isdygn så är det i så fall det senaste som vi känner på minst 53 år. För den som hoppas på ett isdygn kan man följa utvecklingen på antingen observationer samt främst kustobservationer vilka uppdateras ca 40 min efter varje hel timme. Dock så är det först klockan 20.00 som vi vet besked om det blivit ett isdygn isdygn då det senaste dygnets max/min-värden presenteras på hemsidan. Om samtliga stationer då haft en maximitemperatur på 0,0°C eller lägre så är saken klar.

Bottenhavet snart igenfruset

 Det för årstiden mycket kalla vädret i kombination med svaga vindar har nu lett till att stora delar av Bottenhavet nu täcks av is. Isprognosen tyder på att praktiskt taget hela Bottenhavet kan ha frusit igen till på fredag då vinden sakta väntas avta och i samband med kallt väder kommer isen att fortsätta växa till.

 

Rekordsent datum för ismaximum?

Som jag skrev om i ett tidigare inlägg så såg det länge ut som att det skulle kunna bli ett rekordtidigt datum för säsongens största isutbredning i Östersjön. Nu kan det förvånansvärt nog faktiskt bli som så att vi istället får ett rekordsent datum för den maximala isutbredningen i Östersjön då kylan väntas hålla i sig även över helgen med riktigt kalla nätter. Det senaste datumet för den maximala isutbredningen i Östersjön sedan 1957 är den 25 mars 2008.

 

Preliminärt ismaximum även i Arktis

Allt mer tyder på att även isen i Arktis nu nått sin maximala utbredning för säsongen. Detta är dock en preliminär bedömning och jag kommer att återkomma om isläget i Arktis i antingen ett blogginlägg eller som en nyhetsartikel inom de närmaste dygnen.