Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

4 mars, 2013

Vår nu även i sydöstra Sverige!

Det är många som har längtat, men nu är våren äntligen här även i Götaland, må vara att det inte är något större område som avses. För några stationer i sydöstra Sverige kan SMHI nu konstatera att den meteorologiska våren anlände till stationerna Hästveda och Kristianstad (Skåne), Karlshamn, Hanö, Bredåkra och Utklippan (Blekinge) samt Ölands södra och norra udde den 24-25 februari. I södra Norrland utökades området med vår under fredagen då Östersund haft vårtemperaturer sju dygn i följd. Dit anlände våren den 23 februari mot normala 11 april.

Kalluft från norr hejdar vårens framfart

Prognoserna pekar nu på att kall Ishavsluft kommer att dominera väderläget från torsdag och framåt. Därmed kommer Kung Bore åter att koppla ett järngrepp över landet vilket innebär att vårens framfart hejdas då minusgrader även dagtid väntas långt ner över Sydsverige. Fram till på onsdag eller senast torsdag är det dock möjligt att ytterligare några stationer i Sydsverige hinner få vår medan man i övrigt får fortsätta att vänta på våren och glädjas åt de allt längre och ljusare dagarna.  Följ vårens fortsatta kamp på årstidskartan!

 

Nästa blogginlägg handlar om kyla

Imorgon kommer jag att lägga upp ett inlägg som kommer att handla om hur ofta det har hänt säsongens lägsta temperatur uppmätts utanför de egentliga vintermånaderna december, januari och februari. Detta då det finns en hyfsad chans att mars i år kan bjuda på nattemperaturer ner mot -40° i lokala köldhål i norra Norrland i samband med klart väder, nysnö och svaga vindar vilket i så fall slår det hittills lägsta värdet på -38,5° från Kvikkjokk-Årrenjarka som uppmättes på juldagen 2012. Natten mot måndagen var det -36° i Nikkaluokta.