Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

1 mars, 2013

Våren i norr får abrupt avbrott

Våren i norr får under lördagen ett abrupt avbrott när ett djupt lågtryck drar in över mellersta Norrland med riktigt busväder men mer om det lite längre ner. Först några rader om den senaste veckans ovanligt milda väder i norr. I mitt inlägg, här på bloggen, från i onsdags så nämnde jag att tre stationer i södra och mellersta Norrland skulle kunna nå upp till de sju dygn i rad med en medeltemperatur över 0 grader som krävs för att kungöra vårens ankomst, enligt den meteorologiska definitionen. Idag sitter vi inne med facit och det blev faktiskt just så. Torpshammar i Medelpad, Mattmar i västra Jämtland och Gubbhögen i nordligaste Jämtland har nu alla vår. (Klicka på tabellerna för att se dem i större storlek)

Februaritemperaturen i Torspshammar

Februaritemperaturen i Mattmar

Februaritemperaturen i Gubbhögen

Som vi ser så var det på håret att medeltemperaturen för några av dygnen lyckades klättra över nollgradersstrecket men i och med att de sju dygnen på rad är uppfyllt så säger man att våren ankom dit, det första av dessa sju dygn. Med andra ord fick Torpshammar, Mattmar och Gubbhögen vår den 22:a februari i år, nästan två månader tidigare än normalt. Att delar av Norrland får vår innan den nått sydligaste Götaland är mycket ovanligt och har inte hänt sedan 1963. Se separat artikel.

Riktigt busväder på gång

Den riktigt milda luften som funnits ut över norra Atlanten den senaste tiden och som lyckats ge delar av Norrland vår, utmanas nu av en rejält kallare luftmassa norrifrån. Bilden nedan visar den prognostiserade temperaturen på en dryg kilometers höjd ovan marken (850 hPa-nivån). (klicka på bilden för att få den större.)

Temperaturen på 850 hPa-nivån kl 13 idag fredag 1 mars.

Som vi ser så finns riktigt mild luft ut över Atlanten och vid Islands ostkust finns ett lokalt maximum på 5 plusgrader. En betydligt kallare luftmassa finns längre norrut och halvvägs från Island till Spetsbergen så ligger temperaturen på drygt en kilometers höjd, omkring -20 grader. Så stora temperaturskillnader på ett relativt kort avstånd ger lågtrycket strax norr om Island goda förutsättningar till att fördjupas ordentligt och det är just vad prognosmodellerna förutspår.

Under natten mot lördag kommer lågtrycket att fördjupas kraftigt samtidigt som det närmar sig norska kusten med risk för storm i medelvind som följd. Under lördagen rör sig lågtrycket in över Sverige och kommer att ge riktigt besvärligt väder, främst i de södra fjällen. Bilden nedan visar en prognoskarta för imorgon, lördag 2 mars kl 15. (Klicka på bilden för att förstora den.)

Prognoskarta, gällande lördag kl 15

Som vi ser finns lågtrycket då över nordligaste Jämtland och söder om lågtrycket över de södra fjällen ligger isobarerna (linjer som binder ihop punkter med samma lufttryck) tätt vilket resulterar i mycket kraftiga vindar och det är en klass 2-varning ute för Jämtlands- och Härjedalsfjällen. De kommer även falla snö i detta område samt över norra Norrland där kusten väntas få de största mängderna. Följ utvecklingen på SMHIs varningssida och läs gärna den senaste prognosen för ditt distrikt under ”meteorologens kommentar”.