Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

27 februari, 2013

Vårvärme

Gårdagen var årets hittills varmaste dag och tillika första dagen för i år som temperaturen nådde över 10 grader i landet. Vart var det då man kunde njuta av dessa behagliga temperaturer? Skåne? Längs med västkusten? Nä, det var i norra Norrland som de tvåsiffriga plusgraderna rapporterades. Av SMHI:s officiella stationer så nådde Piteå, Pite-Rönnskär och Boden alla över 10 grader, varav Piteå var allra varmast med 10,3 grader. Det är den näst högsta februaritemperatur som uppmätts i Piteå sen mätningarna startade där 1859 och slås bara med 0,2 grader av rekordet från i februari 1990. (Klicka på bilden för att få den större)

Karta som visar temperaturen i Sverige igår, tisdag 26 februari kl.13.

Vårens ankomst?

Är det så att även våren är i antågande? Ja det finns faktiskt några få stationer som kan hinna nå fram till den meteorologiska definitionen för vår innan den kallare luften strömmar ner över landet i veckoslutet. Mattmar (Jämtland), Gubbhögen (norra Jämtland) och Torpshammar (Medelpad) har alla haft 5 dygn i rad med en dygnsmedeltemperatur över 0 grader och om någon av dessa når 7 dygn i rad så har våren ankommit dit. Det mest anmärkningsvärda i detta är att samtliga dessa orter ligger i södra Norrland och om nu någon av dem når upp till 7 dygn i rad så är det troligen en av få gånger i modern tid som våren ankommer till Norrland innan sydligaste Sverige fått vår. På fredag vet vi svaret!