Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

28 januari, 2013

Blåsig avslutning på januari

Det är för tillfället full fart på Atlanten. Stora horisontella temperaturkontraster och en kraftig zonal höjdströmning ger förutsättningarna för kraftiga och snabba lågtrycksutvecklingar. Under helgen såg vi ett typexempel på detta då ett lågtryck som bildades strax öster om Newfoundland snabbt fördjupades från ca 985 hpa under fredag morgon till ett analyserat lågtryckscentrum på 932 hpa då det kulminerade under lördag förmiddag! Den närmaste tiden utvecklas ytterligare lågtryck på Atlanten och ett av dessa är på väg in över Skandinavien under onsdag och torsdag, även om det inte blir av samma kaliber som helgens lågtryck på Atlanten så ser dagens prognoser ut att ge riktigt blåsigt väder över södra Sverige.

Idag lades en meteorologisk information ut för stora delar av Götaland. En meteorologisk information är ingen varning. Den utfärdas när vädervarningar med villkoren för minst klass 2 föreligger med >25% sannolikhet upp till och med 3 dygn i förväg.

Blåsigt i stora delar av Götaland

Lågtrycket som kommer in över Skandinavien under onsdagsdygnet kommer att föra med sig regn och/eller snö över hela landet, lokalt rikliga mängder. Lågtrycket tar en bana in över mellersta Norrland och söder om lågtrycket blåser det upp ordentligt. Från onsdag kväll och under delar av torsdagen ser Götaland ut att få det ordentligt blåsigt.

Meteorologisk information för byvindar

I det här fallet gäller den meteorologiska informationen byvindar från onsdag kväll. Tittar man på prognosen för byvinden så har den ändrats något det senaste dygnet. Det hör samman med hur djupt lågtrycket blir och vilken bana det tar. Mindre skillnader i dess nord-sydliga läge eller hur djupt det blir, kan få olika följder.

Prognoserna det senaste dygnet visar att tryckgradienten har glesats ut något, vilket har gjort att vindprognosen har ändrats något, se bild nedan (klicka för större bild). Bilden nedan visar två olika prognoser det senaste dygnet för torsdag morgon kl 7. Lågtryckets tryckgradient har i senaste körningen (den högra bilden) glesats ut någon vilket gör att vindprognosen är ”något mindre blåsig” jämförelsevis.

Vänster bild: gårdagens prognos. Höger bild: dagens prognos. Röd färg stormbyar(≥25 m/s), orange mycket hårda vindbyar (≥21 m/s), gult hårda vindbyar. Den senaste prognosen har en glesare tryckgradient vilket ger ”mindre hård vind” än gårdagens prognos.

 

Vindens skadeverkningar

SMHI:s varningskriterier för byvind är satta till en klass 1 vid ≥21 m/s. En klass 2 vid stormbyar, ≥25 m/s. Vad kan då så kraftiga vindar ställa till med? Vid mycket kraftiga vindbyar, en klass 1 varning, kan grenar och enstaka träd knäckas. Höga fordon kan få problem. Det innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Kommer vinden upp i stormstyrka kan man få skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Det kan bli större skador på skog med risk för störningar i trafik samt el och teleförsörjning. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

 

Prognos på väderläget

Lågtryckets placering enligt dagens prognoser för onsdag kl 13. Regn och milda temperaturer i söder, över Norrland faller det mesta som snö.

 

Prognos för lågtryckets placering torsdag morgon kl 7. Tryckgradienten i söder visar på blåsigt väder. Snöfall över fjällkedjan och i norra Norrland (ljusblått med snöflingor i), regn eller snöblandat i söder (gröna eller ljusblåa streck).