Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

27 januari, 2013

Snö, följt av plusgrader i söder

I detta nu (söndag eftermiddag) så har ett snöfallsområde börjat leta sig in över de västra landskapen och snöfallet ska röra sig vidare åt nordost upp över landet. I och med detta så är den långa perioden av högtrycksbetonat och kallt väder slut för den här gången över främst landets södra del. Redan under natten väntas temperaturen stiga till ett par plusgrader i Götaland och till imorgon även en bit upp över Svealand. Längre norrut ser det dock ut som att temperaturerna fortsatt håller sig under nollan och att snötäcket späds på ytterligare.

Även kommande dagar ser ut att bli milda och ostadiga med plusgrader i södra Sverige och natten mot torsdag ser i dagsläget inte alls trevlig ut med rejält blåsigt väder i södra Sverige. Sedan väntas kyligare luft åter avancera söderut och till helgen väntas åter minusgrader över i stort sett hela landet.

Vi har fått mycket synpunkter och frågor kring de stora temperaturskillnader som förekommit under den senaste tidens kalla högtrycksbetonade vinterväder. Det är tyvärr vid just dessa tillfällen som temperaturerna är särskilt svåra att prognostisera och de lokala variationerna är mycket stora. Som alltid bör man inte blint förlita sig på vad ortsökningen i appen eller på hemsidan säger utan även ta del av meteorologens kommentar och distriktstexten för just sitt område för att skapa sig en bättre bild av, och förståelse för, väderläget. Vi har även här på bloggen tagit upp svårigheterna kring detta i flera tidigare inlägg som ger intressant läsning. Temperaturskillnader, Hur kan det bli så kallt?