Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

24 januari, 2013

Katterjåkk leder nu snöligan

Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen har nu gått upp i topp i snödjupsligan med 116 centimeter under torsdagen. Därmed kan ordningen sägas vara återställd.

Säsongen började bra i Katterjåkk med ett ordentligt snötäcke i slutet av oktober, som mest 67 centimeter den 29 oktober.

Men övervägande torrt väder i november och december har gjort att snötäcket under lång tid hållit sig på en i stort sett konstant nivå i Katterjåkk. Det har lämnat utrymme för en del stationer i östra Sverige att turas om i toppen på den nationella snöligan.

Den har periodvis intagits av sådana högoddsare som Kilafors i Hälsingland, Svinhult i Östergötland och Älvkarleby i Uppland. Sedan jultid har Jokkmokk ofta legat i topp.

Men den senaste tiden har lågtryck som gått på en nordlig bana över Ishavet matat på med väst- och nordvästvindar och talrika snöbyar över Lapplandsfjällen. Det har gjort att snödjupet sedan förra fredagen ökat med nästan en halvmeter i Katterjåkk, som nu tagit en väntad tätplats i snödjupsligan.

Väderanalys från den 18 januari då tätt snöfall ökade snödjupet med drygt två decimeter i Katterjåkk.