Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

18 januari, 2013

Flera plusgrader i norra Lappland, mildast i landet

Ett högtryck dominerar det svenska vädret och under det senaste dygnet har det, på de allra flesta håll i landet, varit rejält kallt. Dock inte riktigt överallt. Temperaturfördelning klockan tolv idag var ganska intressant. Här är ett urval av temperaturer från söder til norr: Malmö -3, Norrköping -9 och Vilhelmina -23. Så långt är det inga större märkvärdigheter, förutom att det är allmänt ganska låga temperaturer. Tittar vi däremot på temperaturobservationerna ännu längre norrut så kan man bli en aning överraskad. Klockan tolv hade nämligen Kiruna 2 plusgrader och Rensjön, ytterligare några mil norrut, hela 4 plusgrader! Så sent som igår var det ordentligt kallt även i dessa områden (inte superkall luftmassa, men fortfarande kallt i botten) och Kvikkjokk/Årrenjarka hade klockan 11 igår -25 grader, vid samma tid idag var temperaturen här +3 grader! Hur kan det komma sig att det är så milt nu?

Läs hela artikeln:

Stora förskjutningar av luftmassor

Jag har i tidigare inlägg (se ”Goda förutsättningar för kallt vinterväder”, ”Det svänger om vädret” och ”Det svänger om vädret, del 2”) beskrivit den typ av cirkulationsmönster, med rubbad strömning och stora högtrycksblockeringar, som ger förutsättningar för perioder med kallt väder i Sverige. Jag har i dessa inlägg också nämnt att en sådan situation medför stora förskjutnignar av luftmassor. Resultatet av detta ser vi nu, inom landets gränser, ett typexempel på. Kallt i söder, milt i norr.

Högtrycksblockeringen, som lite högre upp i atmosfären har sitt centrum ute på Norska havet, har medfört att lågtrycken på Atlanten inte har kunnat gå rakt östligt in mot Skandinaven utan istället tvingats gå runt. Mild luft, med ursprung på sydliga breddgrader, har därmed trycks upp på Nordatlanten väster om Skandinavien (vilket för övrigt ger en positiv feedbackeffekt till högtrycksryggen som i höjden finns här). Under natten har ett av de nordligt gående lågtrycken passerat österut strax norr om Skandinavien. I samband med detta har friska eller hårda väst-och sydvästvindar fört in en del av den milda luftmassan över nordligaste Lappland. Utvecklingen syns tydligt i kartorna nedan, notera också hur en nordostlig strömning har fört ner riktigt kall luft över södra Sverige.

En prognos för temperaturen på 850 hpa samt marktrycket gällande igår, torsdag, klockan 12z.

En prognos för temperaturen på 850 hpa samt marktrycket gällande igår, torsdag, klockan 12z.

 

En prognos för temperaturen på 850 hpa samt marktrycket gällande idag kl 12z.

En prognos för temperaturen på 850 hpa samt marktrycket gällande idag kl 12z.

Det milda vädret i norr är dock bara tillfälligt och snart är ordningen återställd. De närmaste dagarna drar lågtrycket nämligen åt sydost ner mot Kolahalvön samtidigt som högtrycket förskjuts en aning åt nordväst. Det öppnar upp för kalla nordliga vindar att dra ner över norra Sverige. Kartorna nedan visar en prognos för lördag 00z. Högtrycksblockeringen fortsätter att stoppa lågtryckens väg in mot Skandinavien och de får istället gå ner över Europa, söder om högtrycksblockeringen, alternativt att de fastnar västligt, kring Grönland och Island. Kartorna visar en snygg så kallad high-over-low blockering, med högtryck ( i det här fallet över Norska havet) norr om ett lågtryck (i det här fallet ner över Storbritannien och Spanien).

En prognos för jetvindar och geopotential på 300 hpa, gällande för lördag 18z.

En prognos för jetvindar och geopotential på 300 hpa, gällande för lördag 18z.

 

En prognos för temperaturen på 850-hpa samt marktrycket gällande för lördag 18z.

En prognos för temperaturen på 850-hpa samt marktrycket gällande för lördag 18z.