Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

11 januari, 2013

Narelle nu en ”major hurricane”

Orkanen Narelle har de senaste dygnen hämtat mycket kraft ur det varma havsvattnet (ca 30 grader) och är nu en så kallad ”major hurricane” kategori 4 på Saffir-Simpsonskalan. Mer ogynnsamma atmosfäriska och oceanografiska förhållanden väntas inom ett dygn medföra försvagning av orkanen. De senaste prognoserna pekar på att Narelle håller sig utanför Australiens västkust. Detta innebär att de kustnära områdena längs västkusten inte utsätts för dess fulla kraft.

Narelle_2

Prognoserad bana för orkanen Narelle. Källa: Joint Typhoon Warning Center.

Fortsatt mycket varmt i Australien

Den senaste tidens extremt varma väder i Australien har hittills gett en preliminär maximitemperatur på 48,8° i Leonora uppmätt den 9 januari. Detta är dock en liten bit ifrån det absoluta rekordet på 50,7° som uppmättes i Oodnadatta den 2 januari 1960 vilket även är temperaturrekord för södra halvklotet. Det står även klart att värmeböljan är den mest extrema som observerats i Australien med minst sju dygn i följd med en maximimedeltemperatur på över 39,0° för landet som helhet. Den 7 januari var maximimedeltemperaturen för hela Australien 40,33° vilket är den högsta som uppmätts.

 

En sammanfattning om den extrema värmeböljan i Australien kommer att publiceras när den avslutats.

 

2012 rekordvarmt år i USA

För hela det kontinentala USA blev 2012 det varmaste året som uppmätts. Det tidigare årsrekordet från 1998 fullständigt slaktades något som i rekordsammanhang får ses som mycket ovanligt för ett land av USAs storlek. Marginalen till 1998 var ca 0,55°.