Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

8 januari, 2013

Temperaturskillnader

I förra veckan, över främst norra Norrland, var de lokala temperaturskillnaderna stora. På vissa håll har det varit några enstaka minusgrader, medan man på andra håll har haft under -20. Hur kan skillnaderna vara så stora?

De flesta vet att solstrålningen är grundläggande för allt väder och just på den punkten så ligger norra Norrland, geografiskt, riktigt dåligt till under vintern. Norr om polcirkeln går, under en period, solen inte upp över horisonten överhuvudtaget. I bilden här nedan visas den normala globalstrålningen för december, respektive juni i Sverige. Klicka på bilden för att få den större

Globalstrålning

Globalstrålningen i Sverige för december (vänster) och för juni (höger)

Läs hela inlägget:

Som vi ser så får norra Norrland knappt någon globalstrålning alls i december. Om nu dessa delar av landet inte får in någon strålning som påverkar temperaturerna, vilka meteorologiska faktorer är det då som är viktiga? Jo, moln, vind och vart man topografiskt befinner sig! Moln håller uppe temperaturen genom att hålla kvar den långvågiga utstrålning från jorden, men vid klart väder strömmar denna strålning ut från atmosfären och en avkylning sker. Där vädret är klart sjunker därmed temperaturen.

De flesta vet även att kall luft är tyngre än varm luft. Därför samlas oftast den riktigt kalla luften i dalgångar. Detta resulterar alltså i att temperaturen stiger med höjden i luften som finns närmast marken och medför att luften här blir stabilt skiktad. Detta kan vi se på följande bild som bl.a. visar temperaturen på en bit upp i atmosfären kl 01:00 den 3:e januari 2013.

höjdtemperaturen

Bilden visar temperaturen på ungefär 1300 meter höjd (850 hPa-nivån) och den blå kanten som är markerat med en grön pil visar var temperauren är -5 grader.

Vi ser alltså att temperaturen är 15 grader varmare här uppe än de lägsta noteringarna vid marken. Det är alltså en tämligen mild luftmassa som ligger över landet men tack vare den stabila skiktning, som den kalla luften närmast marken framkallat, når inte den milda luften ner att höja temperaturerna. Det enda som kan ändra på detta är vinden (såvida inte en front kommer in och vi får ett byte av luftmassa). Om vinden tilltar så rivs den stabila skiktningen upp och den kalla luften närmast marken blandas upp med den betydligt mildare luften ovanför och temperaturen stiger. Det är alltså dessa faktorer som gör att temperaturen på tämligen korta avstånd kan variera såpass mycket. Ett bra exempel är den 6 februari 2012 då Nikkaluokta (466 möh) kl 19 hade -40,5 grader, medan det i Tarfala (1150 möh) 2 mil bort ”bara” var -23,8 grader.

Läs gärna mer om temperaturer och ”hur det kan bli så kallt” i tidigare inlägg här på bloggen som min kollega Ida skrivit.