Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

27 december, 2012

Den förrädiska blidvädershalkan

Traditionellt så utfärdas halkvarningar när det fryser till på våta vägbanor, i samband med underkylt regn eller kraftigt snöfall m.m. Men det finns tillfällen när det kan vara minst lika besvärlig halka, framför allt på småvägar och gångbanor. Jag tänker på när det slår om till blidväder och smältvatten lägger sig som en såphal hinna över isfläckar. Den här typen av halka har nog ofta varit lite underskattad eftersom den inte brukar skapa problem på större vägar som är barplogade och saltade. Men på mindre vägar och gång- och cykelbanor leder den till åtskilliga vurpor. Jag hörde på nyheterna i dag att det är fem gånger fler som dör av fallolyckor än i trafiken i Sverige, så se upp för blidvädershalkan!