Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

21 december, 2012

Vit Julaftonsmorgon

Julen närmar sig med stormsteg bokstavligt talat, då det finns risk att vindarna under söndagen kan nå stormstyrka utanför Norges sydvästra kust.

En ständigt återkommande fråga inför julen är ju huruvida den ser ut att bli vit eller ej. Om man tittar på snödjupskartan för idag, den 21/12, så ser man att det endast är utmed västkusten som det finns barmark idag. Men som prognoserna ser ut just nu som kommer det under söndagen att braka in ett omfattande snöfallsområde ifrån sydväst så frukosten på julaftons morgon ser ut att få avnjutas med ett snötäcke utanför fönstren i hela landet och det hör verkligen inte till vanligheten.

Här nedan syns en karta över, ungefärligt, hur stor sannolikhet det är med en vit jul i Sverige samt en tabell för några utvalda orter där man direkt kan se huruvida jularna från år 1900 varit vita eller ej. Klicka på respektive bild för att förstora dem.

vitjul

Den ungefärliga sannolikheten för en vit jul enligt data för åren 1931-1980.

Vita jular?

Vita jular?

 

Som vi ser så är det bara under ett fåtal år som hela landet fått en vit jul. Senast är de två snörika vintrarna 2009 och 2010. Om man vill läsa mer om julväder, kan man göra det här.

När det gäller söndagens snöfallsområde så kommer detta förmodligen att ställa till med problem i trafiken över främst södra Sverige och man bör följa utvecklingen, tex med hjälp av våra prognoser och varningarna. Även under julafton och juldagen ser det ut att kunna bli lite besvärligt i trafiken, då mild luft letar sig upp över Götaland. Ta det försiktigt och följ utvecklingen noga om ni ska ut och åka!