Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

20 december, 2012

Lite smått och gott

Mot ljusare tider!!

Det har varit en lång och mörk resa under hösten men imorgon den 21 december klockan 12.12 infaller det årliga vintersolståndet. Efter detta klockslag vänder det igen och vi går mot ljusare tider. En ytterst angenäm tanke att ha i minnet då det i början inte kommer att märkas särskilt mycket att dagarna blir längre igen.

Stockholms vitaste jul sedan 1915?

Medan delar av sydvästra Götaland just nu har barmark och med ett ganska tunt snötäcke i sydvästra Svealand så är det betydligt mer snö i östra Svealand och längs Norrlandskusten. I Stockholm var snödjupet på torsdagsmorgonen var 37 cm medan Hudiksvall hade 55 cm och Piteå 51 cm. Om snödjupet på juldagens morgon i Stockholm är minst 35 cm kommer det att innebära den vitaste julen där sedan 1915. Den gången var det hela 65 cm snö på juldagens morgon. Det näst största snödjupet på juldagens morgon hämtar vi från julen 2010 och 1955 då det var 34 cm där.

Nära nya årsnederbördsrekord i Skara och Linköping

I ett tidigare inlägg skrev jag om att chanserna var goda för nya årsnederbördsrekord i Skara och Linköping. Sedan dess har det kommit lite mer nederbörd men ännu fattas det några millimeter till nya rekord. I Skara är det nu 7 mm upp medan det i Linköping bara fattas 4 mm. Att döma av prognoserna så kan de gamla rekorden komma att ryka under julhelgen då det väntas nederbörd och förmodligen besvärligt väglag i södra Sverige.