Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

18 december, 2012

Julvädret del 1: Gumman Tö mot Kung Bore

Ett kärt ämne så här års är huruvida det kommer att bli en vit jul, en slaskigt vit jul eller bara en grön jul. Prognoserna är tydliga med att kalluften återkommer nu under veckan men när vi börjar närma oss själva julhelgen blir det lite knepigare. Det mesta pekar i nuläget på att natten mot julafton blir kall med 5-10 minusgrader ner över inre Götaland och 1-6 minus under dagen där på julafton. I Norrland kallare. Det väntas heller inte falla några större nederbördsmängder i södra Sverige fram till jul så den snö som i så fall finns där nu är den snö som kommer att ligga kvar där.

I delar av södra och västra Götaland är det just nu barmark (se senaste uppdateringen av snödjupskartan här! (http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/snodjup). Där lär det således förbli barmark fram till på julafton även om osvuret är bäst. I östra Götaland finns ett tjockare snötäcke som stått emot slasket bättre och där är chansen stor att man får en vit julafton.

Över östra Svealand finns ett tjockt snötäcke med till exempel 35 cm snö i Stockholm. Där har mildvädret inte påverkat snötäcket nämnvärt mycket. Lokalt har det till och med ökat något, och där kan man med nära nog 100% säkerhet förbereda sig för en vit julafton. Det största julsnödjupet i huvudstaden sedan snödjupsmätningarna började 1905 är 65 cm från år 1915.