Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

10 december, 2012

Risk för Fåk på Öland

Söndagens snöoväder över Skåne har mattats av. I stället förskjuts zonen med det besvärligaste vädret något norrut. En klass 2-varning är utfärdad för stora snömängder under tisdagsdygnet i Kalmar län, det vill säga Smålandskusten och Öland.

Analys 10 december 2012

Analys av väderläget klockan 07 den 10 december 2012. Det intensiva lågtrycket rör sig åt sydost, och då vrider vinden på Östersjön upp mot nordost och ökar.

 

 

 

 

 

 

 

 

När det snöar kraftigt och blåser hårt på Östersjön så kan Öland drabbas svårt. Över det öppna landskapet kan snön driva fritt omkring och samlas i meterhöga drivor kring husväggar och stengärdsgårdar.

Den här typen av oväder har fått ett eget lokalt namn – Fåk.

Den öländska fåken har nått herostratisk ryktbarhet, inte bara på Öland, utan även på andra håll i Sverige. Även om de genomsnittliga snömängderna inte alltid är så märkvärdiga, så kan det bildas drivor som når upp till taknockarna. På andra håll kan marken ligga helt barblåst. En av de allra värsta öländska fåkarna de senaste hundra åren inträffade den 13 februari 1956.