Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

8 december, 2012

Hur kan det bli så kallt?

Hur kan det bli så kallt?

December har inletts med riktigt kalla temperaturer runt om i hela landet. Temperaturer under 20 minusgrader har noterats ända ned mot Småland och Östergötland.  Dryga 30 minusgrader har noterats från ett par platser från norra Dalarna och norröver, främst över Lappland. Tittar man på dygnsmedeltemperaturens avvikelse från det normala ser man att december inleddes med stora avvikelser. En länk för dygnsmedeltemperaturens avvikelse för december hittar du här.

Den lägsta temperaturen för säsongen hittills sattes den 1 december då Vittangi i norra Lappland fick -33.5 grader. Gielas i södra Lappland var inte långt efter och tangerade det den 6:e. Men hur kan det bli så kallt? Vad är det som gör att man får de här riktigt kalla temperaturerna? Det första, som är grundläggande för allt väder, är solen. Nu när vi går in i vintermånaderna så minskar solinstrålningen och dagarna blir kortare och kortare. Längst uppe i norr så kommer man nu in i en period av polarnätter, dvs då solen inte går upp alls.

Moln och snö

Sedan har vi ett antal meteorologiska faktorer som också inverkar. Molnen spelar stor roll för temperaturen vintertid. Vid klart väder är det oftast kallare än en dag då vi har mulet. Det beror på att molnen hindrar delar av jordens utstrålning från att stråla ut.

En annan faktor som spelar in är snö. Snön reflekterar effektivt solens värmande strålar, och nattetid blir värmeförlusten över snötäcket extra stort. Den isolerar värmen underifrån och utstrålar effektivt långvågig strålning.

Plats och vind

Vädret natten mot den 1 december

Den geografiska placeringen är också av betydelse. Befinner man sig till exempel nära havet dämpas kylan då vattnet har en bättre förmåga att behålla sin temperatur. Det kan ge stora temperaturvariationer från kust till inland främst under början av vintern då vi har öppet hav. Det blir dessutom ofta kallare i dalgångar och svackor än på höjder då kall luft är tyngre än varm. Vinden är också av betydelse. Har vi vindsvaga förhållanden blandas inte luften om vilket ökar förutsättningarna för att nå de riktigt kalla minusgraderna.

 

 

 

Ett exempel – nuvarande säsongslägsta

Så för att få en riktigt kall vinternatt kan vi ta natten mot den 1 december som ett exempel. Här fanns flera förutsättningar för att det skulle bli rejäla minusgrader. En svag högtrycksrygg sträcker sig då ned över Lappland. Det finns kall luft över landet som ger dagstemperaturer här på runt 15-20 minusgrader. Under natten blev det en del gluggar i molntäcket och det var vindsvagt i området. På 5 platser i norra Lappland sjönk temperaturen ned till dryga 30 minusgrader.

Lite statistik

I Gävle har man redan noterat ett av de kallaste decemberdygnen. Natt mot tisdag, den 4 december, sjönk temperaturen ned till -27.1 grader, vilket är den näst lägsta decembertemperaturen sedan mätningarna började där 1878. Sedan 1961 har man bara haft 4 decembermånader (1978, 1995, 2002 och 2010) med mer än tre dygn då minimitemperaturen varit under -20. Redan nu är vi uppe i tre dygn och fler lär det nog bli. För att se molnens inverkan på temperaturen så kom det in moln tisdag morgon och temperaturen steg då snabbt från dryga 25 minusgrader till ca 15 minusgrader. Molnen tätnade under dagen och man fick lite snöfall och till början av tisdag kväll hade man ”bara” -5.

Vill du veta vad din närmsta ort har haft för lägsta temperatur genom säsongerna så kan jag rekommendera www.hurvarvadret.se. Uppe till höger på sidan kan man få upp en karta med alla tillgängliga orter i landet.