Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

4 december, 2012

Fluff-faktorn

Få har väl undgått informationen om att främst delar av Norrlandskusten fått rejält med snö den gångna helgen. Från nordligaste Uppland och vidare upp mot Sundsvall fick man i allmänhet mellan 30-80 cm snö. Än värre var det i Västerbotten där man i ett smalt stråk söder om Skellefteå, från Skelleftehamn via Bureå och in mot den lilla byn Mårtensboda, uppskattningsvis fick mellan 50-100 cm snö. Detta tack vare en så kallad snökanon som syns fint på radarbilden nedan. Fenomenet beskrev jag i ett tidigare inlägg som ni kan läsa här.

Radarbild

Radarbild

Läs hela inlägget:

Trots de stora snömängderna och det stundtals mycket besvärliga väglaget, gick vi ”bara” ut med en klass 1-varning under helgen. Detta faktum har både förvånat och irriterat en del människor och därför tänkte jag nu kort redogöra för orsakerna till denna bedömning.

  • Vi varnar inte för lokala extremer utan säger att ett område på minst 1000 km2 skall beröras. Vår bedömning var att inte ett tillräckligt stort område skulle nå upp till en klass 2-varning, utan vi valde att ha en klass 1:a men skrev i texter att det lokalt kan komma stora mängder snö.
  • Under tidig vinter, vid kallt väder då havet fortfarande är öppet och relativt varmt, så förstärks nederbördsmängderna lokalt av kraftiga snöbyar från det öppna vattnet. Exakt vart dessa bildas och drar in är ofta mycket svårt att förutbestämma.
  • Vi varnar inte för mängden snö som faller, utan för motsvarande mängd i smält form.

Om man tittar på varningskriterierna för snöfall, ser vi att för att det ska vara en klass 2-varning krävs minst 20 mm/12 h i smält form, alternativt 12 mm/12 h i kombination med en medelvind på minst 8 m/s. Det finns en gammal tumregel som säger att 1 mm regn ger motsvarande 1 cm snö. Detta stämmer bäst när lufttemperaturen ligger mellan 0 och 1 minusgrad. Desto kallare det är, ju fler cm snö ger varje mm smält nederbörd. Detta kallar vi för att snön har en ”fluff-faktor” som syns i tabellen nedan.

Fluff-faktorn

Fluff-faktorn

Under den gångna helgens snöfall längs med södra Norrlandskusten, låg temperaturen på ungefär 5-8 minusgrader. Om vi tittar i tabellen ovan så ser vi att denna temperatur ger en ”fluff-faktor” på ca 2. Som vi såg tidigare, gäller 20 mm/12 h för en klass-2 varning. Detta motsvarar alltså i detta fall 40 cm snö/12 h. Hassela, i norra Hälsingland, som fått mest utav våra stationer, fick 80 cm snö på närmare 48 timmar och det räcker alltså inte för en klass 2-varning! MEN några stationer, närmast kusten i främst Hälsingland, ser ut att ha nått upp till det andra alternativet med 12 mm/12 h i kombination med vind under en period. Här hade det alltså inte varit fel att gå ut med en klass 2-varning då även det berörda området förmodligen var tillräckligt stort men tyvärr bedömde vi det en aning fel den här gången.

Slutligen kan jag även nämna att Gävle, med nysnöns hjälp, i natt hade den kallaste decembernatten sedan 1978 med -27,1 grader.