Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

3 december, 2012

Extremt farlig Bopha mot Filippinerna

I fredags skrev jag om den tropiska cyklonen Bopha som bildades i västra Stilla havet ovanligt nära ekvatorn. Sedan dess har mycket hänt. Precis som prognoserna antydde så intensifierades Bopha snabbt till en ”major hurricane”. Faktum är att denna intensifiering gick så fort att orkanen vid midnatt den 1 december klassades som en kategori 4 på Saffir-Simpsonskalan av den USA-baserade vädertjänsten Joint Typhoon Warning Center (JTWC). Det anmärkningsvärda var att orkanen då befann sig på 4,7°N när den nådde kategori 4.

Jag har gått igenom de stormbanor från JTWC (s.k ”best tracks”) över västra Stilla havet som finns på sidan http://weather.unisys.com/hurricane/w_pacific/index.php för åren 1945-2011 och bara funnit en enda motsvarighet till en orkan som varit en ”major hurricane” (kategori 3-5) närmare ekvatorn. Detta skedde i oktober 1970 då en orkan nådde kategori 4 på en latitud om 4,4°N.

”Eyewall Replacement Cycle” – vad är det?

Efter att Bopha i söndags nådde en topp i intensiteten som en mycket stark kategori 4, snudd på kategori 5, försvagades den under måndag natt till en kategori 3 men har sedan dess åter förstärkts till en kategori 4 och hämtar nu ny kraft. Anledningen till denna förändring är att intensiva orkaner ofta, men inte alltid, genomgår en naturlig så kallad ”Eyewall Replacement Cycle” (ERC).

Detta innebär att de så att säga byter ut sitt öga mot ett nytt, oftast större öga. Orsaken är att en del av de yttre regnbanden bildar en sekundär ögonvägg som rör sig inåt mot den primära ögonväggen och därmed rubbar orkanens struktur med åtföljande försvagning som följd. När orkanen väl genomgått en komplett ERC kan den på nytt intensifieras om förutsättningarna är de rätta. Famösa orkaner på Atlanten som Wilma (2005), Katrina (2005) och Allen (1980) genomgick ERC. I Katrinas fall så försvagades orkanen men växte samtidigt i storlek i samband med att orkanen bytte ut sitt öga.

Bopha en kategori 5 – orkan?

Satellitbild och prognosticerad bana för orkanen Bopha utanför Filippinerna den 3/12.

Satellitbild och prognosticerad bana för orkanen Bopha. Källa: http://tropic.ssec.wisc.edu/#

För orkanen Bophas del så har den nu efter sin ERC, som jag nämnde ovan, börjat återintensifieras och att döma av den information som finns tillgänglig bör den inom kort uppgraderas till kategori 5 (medelvind på minst 70 m/s under 1 minut) inom kort. Omkring klockan 15.00 idag vet vi om Bopha uppgraderats eller inte då JTWC kommer med sin senaste uppdatering om Bopha. Oavsett vilket så är Bopha en mycket farlig orkan som kommer att nå södra Filippinerna under eftermiddagen. Med tanke på att det är ganska så exakt ett år sedan den tropiska stormen Washi drog in över södra Filippinerna och minst 1250 människor omkom får vi hoppas att det inte blir lika illa som då. Det primära hotet är dock inte vinden utan det ymniga regn och den stormflod som följer med orkanen.