Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

28 november, 2012

Snart vinter i hela landet

Som Mattias skrev i föregående inlägg så väntas kallt vinterväder i hela landet under den kommande veckan. Prognoserna pekar på att det kalla vädret kommer att bestå minst 10 dygn framåt. Dygnsmedeltemperaturerna väntas ligga under 0°C i hela landet med undantag för kustområdena i Sydsverige. Därmed kommer den meteorologiska vintern att ta ett mycket stort kliv söderut den närmaste tiden. Kravet för att meteorologisk vinter skall råda är att dygnsmedeltemperaturen håller sig under 0°C fem dygn i sträck. Efter den kalla avslutningen på oktober då vintern erövrade Norrland (undantaget sydöstra Norrland och Storsjöområdet) samt Svealand i höjd med Dalälven har det milda väder som dominerat november gjort att vintern inte avancerat sedan dess.

Min kollega Misha Lundgren har tittat närmare på statistik över vinterns ankomst.

Lund får normalt sett meteorologisk vinter på nyårsafton. I Stockholm brukar Kung Bore normalt sett göra entré den 6 december. I Östersund där man ännu inte fått vinter skall vintern normalt sett anlända den 4 november. Till Kiruna kom vintern den 15 oktober. Där är det normala datumet den 10 oktober. Längs södra Sveriges kuster kommer inte vintern normalt sett förrän i januari.

Det tidigaste datumet som vintern anlänt till följande orter sedan 1961 är för:

Lund: 12 november 1965

Borås: 24 oktober 1997

Stockholm: 23 oktober 1997

Sveg: 12 oktober 1992

Östersund/Frösön: 12 oktober 1992

Kiruna flygplats: 18 september 1968

Värt att notera är att en tidig vinter inte nödvändigtvis innebär en kall vinter. Vintern 1992/1993 och 1997/1998 var båda milda eller mycket milda.